Dobre sa tvaruje, pekne kvitne, uľaví pri bolestiach krížov a má dezinfekčné účinky. Listy tejto dreviny má doma každý

Vždyzelený ker vavrín pravý má pekné lesklé kožovité listy, ktoré sú aromatické a po usušení sa používajú v kuchyni ako korenina. Všetci ju dobre poznáme pod názvom bobkový list. Vavrín pochádza zo Stredomoria a môžete si ho ľahko vypestovať doma v kvetináči. Je to nenáročná rastlina, ktorá skrášli byt a keď sa neuspokojíte len s jej dekoratívnou funkciou, listy môžete využiť pri varení.

25.11.2022 06:00
vavrín Foto:
debata

Najrýchlejšie sa k vavrínu dostanete kúpou rastliny. Dá sa síce aj vypestovať zo semien alebo odrezkov, ale tieto cesty sú tŕnisté a nie vždy vás dovedú k cieľu. Semená klíčia vyše mesiaca a klíčivosť si neudržia dlho. Zakoreňovanie odrezkov zasa trvá od dvoch mesiacov až do pol roka. Preto je práve kúpa mladého vavrínu tou najspoľahlivejšou voľbou. Nádobu s vavrínom umiestnite na slnečnom mieste, od jari do jesene ju môžete dať aj von. Rastlina znesie aj priame slnko.

Voda je pre vavrín kľúčová

Umiestnenie na slnku je pre vavrín dôležité, pretože čím viac slnka bude mať, tým budú jeho listy aromatickejšie. Ešte dôležitejšia je pre vavrín voda, preto ho priebežne polievajte vždy, keď zemina čo i len trochu preschne. V lete potrebuje rastlina vodu každý deň. Zároveň však dávajte pozor, aby ste pôdu nepremáčali. To by viedlo k zahnívaniu koreňov. Na nedostatok vlahy vás vavrín upozorní vysychaním a opadávaním listov, vtedy je čas rastlinu aj rosiť. Ak je v miestnosti chladno, zálievku treba obmedziť.

mahónia Čítajte aj Poznáte vždyzelený živý plot, čo kvitne aj v zime? Navyše je aj liečivý, jeho kôra pomáha pri horúčkach, hnačkách a kožných ochoreniach

Kedy zbierať listy a čo s nimi

Vavrínové lístky môžete zbierať priebežne. Sušte ich na tienistom mieste, kde teplota nepresiahne 30 stupňov. Bobkový list je známou koreninou, ktorá podporuje trávenie a dodáva jedlám výraznú a typickú nezameniteľnú chuť. Celé lístky však nekonzumujte, mohli by vám poraniť vnútornosti. Bobkový list je aj liečivý. Prospieva pri bolestiach krížov, kostí a kĺbov, zmierňuje opuchy a má aj dezinfekčné účinky. Keď bobkový list zapálite, uvoľnené éterické látky majú upokojujúce účinky. Bobkový list odpudzuje škodlivý hmyz. No pozor, pre psy a mačky je toxický.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #korenina #bobkový list #vavrín #vždyzelený ker
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december