Chcete mať peknú záhradu, ale nemáte na ňu čas ani peniaze? Stavte na nenáročné rastliny

Vstupná investícia v zmysle peňazí i námahy je pri týchto rastlinách na dlhé roky v podstate posledná. Trvalky sa vyznačujú potešujúcou výdržou a sebestačnosťou, niektoré sú ešte aj v rámci toho naozaj nadštandardne nenáročné. Priam sa pýtajú do záhona pred či za domom, keď chcete mať skrášlené okolie, ale zároveň nedisponujete ideálnymi podmienkami vrátane dostatku času na starostlivosť.

25.11.2022 15:00
trvalky Foto:
debata

Čím staršia, tým viac kvetov

Astry ponúkajú široké spektrum prínosov. Na výber máte zo vzrastovo nižších (okolo 30 centimetrov, čo je osem rastlín na štvorcový meter – v prepočte cca 35 eur), stredných (po pás) i vyšších (približne 1,5 metra), a to s kvetmi v ružovej, bielej, fialovej či azúrovej podľa druhu a kultivaru. V okrasnom záhone sa naplno prezentujú až okolo septembra, čiže v období, keď väčšina susediek má v danej sezóne to najlepšie za sebou. Navyše, s pribúdajúcim vekom stúpa hojnosť kvetenstva astier (Aster), ktoré medonosný hmyz veľmi rád vyhľadáva. K tomu všetkému dlho vydržia v rezanom stave vo váze. Hodia sa do priebežne udržiavaných záhradiek, ale aj tých sporadicky navštevovaných: dobre znášajú slnko a dočasne si poradia so smädom. Vyniknú predovšetkým v skupinkách.

čemerica Čítajte aj Pozerať, ale nechytať: rastlina, ktorej sa radšej oblúkom vyhnite. Nebezpečná krásavica klame telom, nepoužíva sa v kuchyni ani v liečiteľstve

Nepozná včera ani zajtra

Zužitkovateľnú rozmanitosť výškových aj farebných variácií poskytujú aj ľaliovky. Trsovité trvalky kvitnúce iba jeden deň si nezameňte s cibuľovitými ľaliami. Dlhé úzke klenuté listy vyrastajú zo zeme, kvety so zvlnenými okrajmi – najčastejšie bordové, žlté či oranžové – sa počas prázdninových mesiacov nesú na koncovom rozkonárení samostatných stoniek bez olistenia. Práve pre extrémne krátke kvitnutie majú v cudzích jazykoch príhodné označenia Daylily či Taglilie. Pekne sa dokážu uplatniť v štandardných záhonoch aj pri vodných plochách. Na jednom stanovišti bez obmeny pozhovejú hoci aj desať rokov. Z východnej Ázie pochádzajúce ľaliovky (Hemerocallis, na ilustračnej fotografii) majú kompaktný habitus so šírkou nad pol metra pri trochu mohutnejšom vzraste smerom nahor. Na štvorcový meter výživnej hlinitej mierne kyslej zeminy výdatne saturovanej slnkom vám postačia dva kusy – pripravte si čosi nad 10 eur.

topoľovka Čítajte aj Rastlina do koča aj do voza: V lete pekne kvitne, v zime z nej uvaríte čaj proti kašľu a zápalu hrdla. Vydrží celé roky a je užitočná v záhrade aj v kuchyni

Univerzálny spoločník

Ak chcete termínovo pokryť aj obdobie od apríla do leta, dotvorte spektrum kamzičníkom (Doronicum). Pôvod má na juhovýchode Európy a Kaukaze, a hoci sa vyšvihne len do tridsiatich centimetrov pri analogickej šírke, uspokojivo to vykompenzuje záľahou prenikavo žltých kvietkov. Rastie v trsoch a má farebne svieže srdcovito povykrajované olistenie. Na štvorcový meter vyhrievaný slnkom a vyznačujúci sa humóznou vlhšou pôdou pomestíte tucet rastlín, čo znamená výdaj do 50 eur. Bez zábran však pouvažujte aj o skalke či črepníku na terase. Kamzičník je univerzálny spoločník pre jarné cibuľoviny i trvalky typu pakostu, funkie či šalvie. Ďalšími vskutku skromnými trvalkami, ktoré prichádzajú do úvahy na určité zanedbávanie opatery, sú trebárs heuchera, marulka, echinacea, flox alebo vojnovka, čiže Jakubov rebrík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalky #kamzičník #ľaliovky #astry
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december