Ako zachrániť zmasakrovaný trávnik? Vymeňte kosačku. Poďakuje sa vám nielen tráva, ale aj susedia

Tiež ste sa už pozastavili nad tým, prečo napriek bedlivej starostlivosti máte rozstrapkanú pažiť v porovnaní s príkladnou anglickou verziou z tenisového Wimbledonu? Riešením je zmena kosačky.

26.11.2022 15:00
kosačka Foto:
debata

Samozrejme, treba sa zamerať na typ zodpovedajúci podmienkam a tiež s ohľadom na náklady. Vretenová kosačka má oproti rotačnej viacero zužitkovateľných predností. U nás bežnejšia rotačná kosačka vysokorýchlostnými horizontálnymi otáčkami seká steblá ako mačeta. Najmä pri hustejšom poraste a tupých nožoch to vzhľadom na odpor organického materiálu a znižovanie dynamiky procesu vedie k strapatosti končekov a sekundárne aj k ich schnutiu. Navyše, takto zmasakrovaný trávnik je pozvánkou pre huby a plesne. Hlavnými argumentami pre kúpu motorovej rotačnej kosačky je priaznivejšia cena (aj nepriamo, a to prostredníctvom nižších výdavkov na zavlažovanie trávnika), schopnosť lepšie si poradiť s nerovným terénom, zvládanie rozsiahlejších plôch nad rámec zopár árov i menej náročná práca s ňou.

trvalky Čítajte aj Chcete mať peknú záhradu, ale nemáte na ňu čas ani peniaze? Stavte na nenáročné rastliny

Manuálny prístroj nevyrušuje susedov

Aj vretenovú kosačku si môžete zadovážiť elektrickú či benzínovú namiesto manuálnej. Zväčša však k tomu pristupujú len profesionáli kosiaci každodenne: napríklad správcovia futbalových a golfových ihrísk. S motorom sa totiž stráca jeden z kľúčových prínosov: činnosť nevyrušujúca susedov a šetriaca energie. Má to svoju dôležitosť aj z dôvodu, že zariadenie takéhoto typu treba používať aspoň raz týždenne. Vzhľadom na hluk by sa vám ťažko hľadali vhodné termíny. Manuálna vretenová kosačka so šírkou záberu do 40 centimetrov, zberným košom s objemom okolo 15 litrov a s hmotnosťou len zhruba 8 kilogramov stojí orientačne 70 – 80 eur. Elektrický variant dostanete asi za dvojnásobok.

Prívetivosť k pôdnym mikroorganizmom

Vlhkou trávou zanesené vretená manuálneho pomocníka jednoducho a bez následkov očistíte vodou. Zväčša však stačí použiť kefu na odmetenie suchých odrezkov. Vlhký trávnik by ste aj tak kosiť nemali… Hrany si raz za čas dokážete prebrúsiť aj sami alebo sa prípadne môžete obrátiť na špecializované centrum. Motor – bez ohľadu na variant kosačky a spôsob jej pohonu – nie je prívetivý k okoliu a životnému prostrediu vrátane pôdnych mikroorganizmov, zvyšuje riziko úrazu a žiada si dodatočné prevádzkové výdaje.

zimný rez Čítajte aj Zimného rezu drevín sa báť netreba. Prečo je taký dôležitý a aké sú jeho základné pravidlá?

Strihanie namiesto sekania

Valce, na ktorých sa vretenová kosačka pohybuje, zahladzujú nerovnosti po pôsobení drobných živočíchov (odporúča sa však vopred zarovnať krtince a vyzbierať kamene) a udržiavajú rovnomernosť strihu vrátane eventuálneho predvolenia kratulinkého „ježka“ na dva či tri milimetre. Rotačnou kosačkou to nedosiahnete. Na druhej strane však platí, že vretenovou neskrátite pridlhé steblá a horšie sa ňou kosia okraje trávnika. Funguje ako nožnice v kaderníctve: päť až šesť žacích nožov čisto strihá steblá, keďže nachádzajú oporu v podobe protiľahlej čepele. Nahladko upravené končeky sa svižnejšie regenerujú, vďaka čomu je trávnik bujnejší, ale aj smädnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #kosačka #vretenová kosačka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december