Obyčajná lacná zelenina, a pritom taká prospešná! Zneškodňuje baktérie a vírusy, prospieva srdcu, pôsobí proti starnutiu, pripraví telo na tehotenstvo

Pokiaľ ste prišli na chuť červenej repe a zaradili ste ju do svojho jedálnička, urobili ste dobre. Červená repa alebo cvikla je veľmi prospešná a neprávom nedocenená. Je to nielen zdravá, ale aj nenáročná zelenina. Nepotrebuje takú starostlivosť ako niektoré iné druhy zeleniny, nie je vyberavá ani pokiaľ ide o pôdu. Podľa možnosti ju však uchráňte od ťažkej aj veľmi suchej pôdy.

27.11.2022 06:00
cvikla Foto:
debata

Ako ju pestovať

Cvikla sa vysieva od polovice apríla, v chladných oblastiach až koncom apríla. Až do jesene môžete zberať čerstvé buľvy, ak budete cviklu vysievať každé štyri týždne vždy inde v záhrade. Hnojiť stačí raz za čas (4 – 6 týždňov). Inú starostlivosť červená repa nepotrebuje, no buľvy budú krajšie a jemnejšie, ak budete rastliny okopávať, a to najmä v období sucha alebo naopak dažďov. Buľvy vyberáme z pôdy, keď majú veľkosť do 10 centimetrov, väčšie už nie sú také chutné. Na zimu ich uskladnite do debničiek s pieskom a uložte v chladnej miestnosti. Vydržia čerstvé prakticky až do jari.

kučeravý kel Čítajte aj Chutná a lacná zelenina, na ktorú sme skoro zabudli: Ochráni pred chrípkou aj zlým cholesterolom, jedna porcia má vápnika ako dva poháre mlieka

Prečo je taká zdravá

Na konzumáciu využívame buľvy, ale aj mladé listy červenej repy – tie môžeme zamiešať do čerstvého šalátu alebo tepelne upraviť podobne ako špenát. Buľvy všetkých kultivarov červenej repy sú bohaté na vitamíny skupiny B, na železo a kyselinu listovú. Preto je cvikla obzvlášť vhodná pre ženy, ktoré plánujú tehotenstvo. Červené farbivo, ktoré cvikla obsahuje, zneškodňuje vírusy a baktérie, pôsobí aj proti predčasnému starnutiu. Žltý kultivar repy zasa pozitívne pôsobí na srdce.

Video
Jednoduchý a rýchly recept na zaujímavé a zdravé jedlo, na ktoré budete potrebovať iba pár surovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cvikla #kyselina listová #červená repa #buľvy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december