Keď ju zjete, môžete aj odpadnúť. Preto treba odrody tejto zeleniny vyberať s rozumom

Pochádzajú z Južnej Ameriky, kde sú bežnou súčasťou jedál. V našich končinách poznáme len niekoľko odrôd, no celková škála čili papričiek je skutočne široká a pestrá. V decembri sa začína výsev niektorých odrôd. Najznámejší druh je paprika ročná a jej odrody, ktoré sa najčastejšie pestujú, napríklad dobre známa Jalapeño alebo Cayenne.

29.11.2022 06:00
čili paprička Foto:
Najpálivejšou papričkou na svete je Carolina Reaper, ktorá je zapísaná aj v Guinessovej knihe rekordov.
debata

Ešte pálivejšie odrody ako paprika ročná má paprika čínska. Pod ňu patria papričky Habanero, Charapita alebo Trinidad. Pokiaľ chceme niečo iba mierne pálivé, vhodnú sú plody papriky bobuľnatej. Pálivosť čili papričiek spôsobuje látka nazývaná kapsaicín. Jeho množstvo určuje umiestnenie papričky na stupnici pálivosti známej ako Scovilleho stupnica. Najpálivejšou papričkou na svete je Carolina Reaper, ktorá je zapísaná aj v Guinessovej knihe rekordov. V niektorých krajinách sa konajú súťaže v jedení čili papričiek, počas ktorých sa stáva, že súťažiaci po zjedení najviac pálivých odrôd aj odpadávajú.

Výsev treba premyslieť

Pokiaľ sa rozhodneme pestovať čili papričky, ktorých semená u nás nedostať, je možné objednať si ich cez internet. Odrody vyberáme podľa toho, na čo chceme používať plody. Do omáčok sú vhodné väčšie papričky, prihliadame aj na pálivosť, aby sa nestalo, že plody napokon nevyužijeme. Semená nakupujeme v októbri a novembri, neskôr v čase výsevu by už výber mohol byť zúžený. Na predpestovanie priesad použijeme kvetináč s výsevným substrátom, prípadne rašelinové tablety. V závislosti od odrody vysievame od decembra až do februára.

okra Čítajte aj Pomáha pri prechladnutí a zápaloch, môžete ju použiť namiesto kávy aj na zahusťovanie pri varení. Je fantastická surová aj varená, ako príloha aj samostatne

Ako sa o ne starať

Semienka čili papričiek vyklíčia najneskôr do štyroch týždňov. Po vyklíčení ich ešte zhruba do marca prisvecujeme, aby mali približne 14 hodín svetla denne. Papričky znesú skôr preschnutie ako premokrenie. Kvetináč s rastlinkami umiestnime podľa možnosti na južné alebo juhozápadné okno. V poslednej fáze pestovania priesady aj prihnojujeme. Do konca mája rastliny ešte raz presadíme do väčšej nádoby so záhradníckym substrátom. Na záhon môžeme rastliny vysadiť v máji alebo júni. Potrebujú priepustnú a vyživenú pôdu, teplota v noci by už nemala klesať pod 10 stupňov.

Na okne sú vždy poruke

Na pestovanie v kvetináčoch vyberáme menšie kultivary. Papričky pestované v nádobách je potrebné pravidelne polievať. Keďže sú čili papričky trvalky, môžeme ich prezimovať, a to v miestnosti s teplotou okolo 15 stupňov. Najčastejšími škodcami čili papričiek sú vošky, molice, roztoče a strapky. Rastliny pred nimi chránime biologickým postrekom. Hubovým ochoreniam predídeme striedaním plodín, teda nepestujeme papričky stále na tej istej ploche.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kapsaicín #pálivé papričky #čili papričky #Scovilleho stupnica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december