Potrebujete hustý živý plot, na ktorom sa nenarobíte? Jedna drevina vás úplne dostane

Pokiaľ uvažujete o výsadbe živého plota, určite nestúpite vedľa, ak si vyberiete tis. Táto drevina sa za pár rokov postará o vytvorenie hustej zelenej hradby, ktorá vaše súkromie uchráni pred neželanými pohľadmi, zvukmi aj nečistotami z ulice. Na začiatku potrebuje tis viac starostlivosti, no po rozrastení si už našu veľkú pestovateľskú pozornosť nevyžaduje.

29.11.2022 15:00
tis Foto:
debata

Zo začiatku vodou nešetríme

Vysádzame rastliny, ktoré majú výšku okolo 40 centimetrov. Tis narastie každý rok asi o 25 centimetrov, striháme ho len raz ročne. Pokiaľ chcete vyšší živý plot, počkáte si naň okolo osem rokov. Nižší plot dosiahnete aj o pár rokov skôr. Tisu stačí jedno zastrihnutie koncom leta. Po výsadbe potrebuje veľa vody a to platí aj o prvých dvoch rokoch rastu. V tomto období tisu doprajeme aj 20 litrov vody, v živom plote ich samozrejme potrebuje každá rastlina.

Ako ho hnojiť a rezať

Rastliny vysádzame na jeseň alebo na jar. Prvé tri alebo aj štyri roky treba tis dobre rezať, aby si vytvoril pevný stred. Už od začiatku potrebuje tis veľa živín, pôda by mala byť pri výsadbe dobre vyhnojená a potom každý rok pridávame na povrch pôdy kostnú múčku. Starší živý plot režeme hlbokým rezom, ale len na jednej strane, inak by nemusel znovu vyrásť. Tento rez robíme na jar ešte pred začiatkom rastu.

mahónia Čítajte aj Poznáte vždyzelený živý plot, čo kvitne aj v zime? Navyše je aj liečivý, jeho kôra pomáha pri horúčkach, hnačkách a kožných ochoreniach

Krásne, ale jedovaté bobuľky

Tis je pekný vo všetkých ročných obdobiach. Treba však zvážiť, či je pre vás vhodný. Platí to najmä vtedy, ak máte domácie zvieratká alebo malé deti. Lákavé červené bobuľky tisu sú totiž prudko jedovaté. Smrteľne jedovaté sú aj vetvičky, ihličie, dokonca aj odrezané vetvičky, ktoré stále vylučujú jedovaté látky. Ak krásnemu tisu nedokážete odolať, je potrebné zabezpečiť, aby nikomu nespôsobil ujmu na zdraví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #rezanie #TIS #živý plot #jedovaté bobuľky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december