Ktoré ihličnany by v záhrade nemali chýbať? Rýchlo rastú, nie sú drahé a môžeme ich ľubovoľne tvarovať

Pri výbere ihličnanov a aj ich umiestnenia treba myslieť na to, že v záhrade budú mnoho rokov alebo aj po celý náš život. Preto je potrebné dôkladne zvažovať, čo a kde vysadíme. Všeobecne platí pravidlo, že z rastlín v záhrade by malo byť päť až desať percent ihličnanov (do tohto množstva sa neráta živý plot), pretože vtedy pôsobí záhrada harmonicky a útulne.

30.11.2022 16:30
ihličnany Foto:
debata

Nech sa nenarobíte

Pri výbere konkrétnych druhov ihličnanov dbáme nielen na ich konečnú veľkosť a nároky, ale aj na ich vzhľad, napríklad na odtieň ihličia. Či už ide o malú, stredne veľkú alebo veľkú záhradu, ihličnany vyzerajú najkrajšie vo vertikále, teda v stĺpovitom tvare. Do tohto tvaru ich môžeme rezať, ale jednoduchšie je, keď drevina vytvára stĺpcovú líniu prirodzene svojím rastom. Častejší rez a tvarovanie potrebuje napríklad cypruštek, borievka, smrek alebo céder. Pokiaľ by sme ich aspoň dvakrát ročne nezrezali, nenasadili by dostatok nových konárov. Výnimkou je iba vďačný tis. Tzv. pravé stĺpovité ihličnany netreba rezať vôbec, aby si udržali požadovaný tvar.

tis Čítajte aj Potrebujete hustý živý plot, na ktorom sa nenarobíte? Jedna drevina vás úplne dostane

Do záhrady aj na balkón

Stĺpovité ihličnany majú aj tú výhodu, že sa dajú bez problémov pestovať i na menšom priestore, či už ide o predzáhradku pri radovke alebo terasu, prípadne balkón. Pokiaľ máte k dispozícii naozaj veľmi malý priestor, dojem urobí aj solitérna drevina vysadená ideálne tak, aby ste na ňu videli z domu. Vo veľkých záhradách môžeme byť veľkorysejší, ale aj tam má výsadba stĺpovitých ihličnanov svoje pravidlá. Vysádzame ich na konci dlhých priehľadov alebo na miestach, kde sa krížia chodníky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #ihličnany #smrek #borievka #cypruštek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december