Na dvore spúšť po stavbe alebo rekonštrukcii domu a rozpočet minutý? Ako založiť záhradu rýchlo a lacno

Ideálne je, keď si môžete na pomoc zavolať záhradného architekta a záhradníka. No pokiaľ už na to po stavbe alebo rekonštrukcii domu nemáte peniaze a nechcete sa z okna pozerať na spúšť vonku, môžete sa do zakladania záhrady pustiť svojpomocne. Najskôr si však musíte všetko dôkladne premyslieť, pretože omyly by vás mohli vyjsť draho. Platí to o okrasnej aj úžitkovej záhrade.

01.12.2022 06:00
zakladanie záhrady Foto:
debata

Budovanie záhrady vlastnými silami mnohých majiteľov zvádza k voľbe tzv. bezúdržbovej či bezzásahovej záhrady. To je prvá veľká chyba. Bezúdržbová záhrada totiž neexistuje. Ak takú chcete, môžete dať celú vonkajšiu plochu pri dome rovno vybetónovať alebo ju nechajte napospas osudu, nech sa premení na džungľu. Ani jedno, ani druhé však zrejme nechcete. Preto zoberte do ruky kompas a začnite plánovať záhradu s ohľadom na jej orientáciu. Netreba sa ponáhľať. Pozorujte putovanie slnka po záhrade, vnímajte, kde sa cítite príjemne a odkiaľ máte najkrajší pohľad. To je miesto vhodné na vonkajšie posedenie.

Kam so záhonmi

Zeleninové záhony, resp. úžitková časť záhrady patrí na najslnečnejšie miesto. Bylinky potrebujú slnečné a suché miesto, ideálne pri dome, aby sme ich mali poruke počas varenia. Drobné ovocie, ako sú ríbezle alebo egreš, potrebujú miesto odclonené od západného slnka. Naopak, okrasná časť môže byť na slnečných aj tienistých miestach, stačí rešpektovať nároky rastlín.

ihličnany Čítajte aj Ktoré ihličnany by v záhrade nemali chýbať? Rýchlo rastú, nie sú drahé a môžeme ich ľubovoľne tvarovať

Zeminu si chránime

Pri stavbe domu je bežné deponovanie (uskladnenie) vykopanej zeminy. Zemina v záhrade je totiž hotový poklad. Zeleninové a okrasné záhony potrebujú dobre spracovanú pôdu do hĺbky asi 50 centimetrov, trávniku stačí 20 centimetrov. Z pozemku treba odstrániť kamene, ťažkú pôdu je potrebné odľahčiť a celkovo pôdu vylepšíme hnojivom. Ak máte svahovitý pozemok, vytvorte na ňom aspoň jednu rovnú stabilnú plochu. Na prudšom svahu použijeme namiesto trávnika pôdopokryvné rastliny. Kosenie by tu bolo komplikované alebo aj nemožné, pôdopokryvné rastliny navyše svah aj čiastočne spevnia svojimi koreňmi.

Nezabúdame na zavlažovanie

V každej záhrade by malo byť miesto na zachytávanie dažďovej vody, ktorá je pre rastliny najlepšia. Vodu môžeme zachytávať do rôznych nádob, od sudov až po veľkokapacitné nádrže, prípadne nádrže zabudované v zemi. Pri zakladaní záhrady nezabudnite na rozvody elektriny, vody a odpadu. Záhrada potrebuje aj osvetlenie a zavlažovanie. Ak máte na pozemku stromy, snažte sa ich zachovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stavba #pozemok #rekonštrukcia #záhrada #bezúdržbová záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december