Ak sa jej u vás darí, znamená to, že máte čistý vzduch. Jej vôňa a vzhľad pôsobia upokojujúco na psychiku

Je známe, že stromy priaznivo pôsobia na ľudskú psychiku. Niekedy stačí už len pohľad na ne alebo ich vôňa, aby sme sa cítili lepšie, čo sa následne odrazí aj na pevnejšom fyzickom zdraví. Platí to aj o jedli. Jej vôni a pohľadu na ňu sa špeciálne v období Vianoc nič nevyrovná. Hoci sú jedle vzrastom mohutné, dajú sa pestovať aj v menších záhradách, len si treba vybrať vhodný kultivar. Dokonca ich môžeme mať aj na terase alebo balkóne.

03.12.2022 06:00
jedľa Foto:
debata

Dreviny dokážu zútulniť každú záhradu. Pokiaľ ide o ihličnany, tie dodajú záhrade, ale aj terase atmosféru domova, zabývanosti a pokoja. Majsterkou vo vytváraní pozitívnych emócií je jedľa, a to nielen svojím vzhľadom, ale aj vôňou. Vysadená vonku je skutočne atraktívnou súčasťou záhrady. Ani majitelia terás a balkónov nemusia byť ukrátení o benefity, ktoré nám tento strom ponúka – stačí si vybrať vhodný kultivar, ktorý sa dá pestovať v nádobe. Kvetináče s jedličkami môžeme zároveň využiť vo vianočnom období a preniesť ich dovnútra, kde nám jedlička na pár týždňov poslúži ako vianočný stromček.

ihličnany Čítajte aj Ktoré ihličnany by v záhrade nemali chýbať? Rýchlo rastú, nie sú drahé a môžeme ich ľubovoľne tvarovať

Kde sa im darí

Jedle najlepšie prospievajú v chladnejšej klíme a čistom vzduchu. Preto sú vhodné najmä do vidieckych záhrad. Jedľu môžete pestovať aj v meste, no treba rátať s tým, že bude rásť pomalšie. Do mestskej záhrady je vhodná napríklad jedľa srienistá. Potrebuje slnko, vlhkú a mierne kyslú pôdu, ktorá je dobre priepustná. Jedle sa zvyknú dosť rozrásť, preto si treba pred výsadbou dobre overiť, aké rozmery dosiahne dospelý strom. Pravidelné polievanie jedle je veľmi dôležité, občas môžete strom prihnojiť. Zvýšenú pozornosť venujeme mladým stromčekom a v období sucha polievanie rozhodne nezanedbáme.

Nech čo najviac vyniknú

Jedle vysádzame na jar alebo na jeseň, výsadbovú jamu zasypeme substrátom na ihličnany. Jedle potrebujú dostatok priestoru. Nižšie druhy, ktoré sú kompaktnejšie, vyniknú pekne na terase, balkóne, v predzáhradke alebo pri skalke. Do skalky alebo nádoby je vhodná napríklad zakrsnutá jedľa balzamová známa aj ako nana. Jedľa kórejská zasa upúta nezvyčajnými modrastými šiškami, a tak je vhodná na miesta, kde vynikne. Môže to byť pri vchode do domu. Táto jedľa je vhodná aj do malej záhrady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #jedlá #vianočný stromček #kyslá pôda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december