Chradnú vám maliny? Možno ich napadol vírus. Ako to spoznáte a čo sa tým dá urobiť

V starších záhradách si môžeme všimnúť, že malinové kríky bývajú veľmi často vysadené pri múroch domov alebo pri plotoch na slnečnej strane. Toto umiestnenie má svoje opodstatnenie. Maliny totiž potrebujú veľa slnka a počas dňa aj čiastočný tieň. Majú ešte aj ďalšie nároky a pokiaľ sa nepostaráme o vytvorenie vhodných podmienok pre tieto ovocné dreviny, na bohatú a zdravú úrodu môžeme zabudnúť.

06.12.2022 15:00
maliny Foto:
debata

Čo potrebujú, aby nechradli

Okrem hojnosti slnečného svitu a čiastočného tieňa potrebujú maliny pravidelný rez. Bez neho nebudú prosperovať. Staršie kry režeme radikálnejšie než mladé, a to tak, že hneď pri zemi zrežeme staré odrodené prúty. Pre maliny je dôležité aj to, aby sme obohacovali pôdu, v ktorej rastú. Keď je pôda vyčerpaná a my ju nevyživíme, maliny oslabnú, celkovo stratia kondíciu a stanú sa tak náchylnejšie na rôzne choroby. Preto je potrebné hnojiť pôdu raz za rok viaczložkovým hnojivom.

zimný rez Čítajte aj Zimný rez drevín má svoje výhody. Báť sa ho netreba, v tomto čase vám stromy a kry prepáčia veľa chýb

Keď im už niet pomoci

Je však aj situácia, že maliny už nedokážete zachrániť. Tá nastane vtedy, keď kry napadne vírus mozaiky. Spoznáte to podľa škvŕn na listoch. Napadnuté rastliny je potrebné vykopať a spáliť, o ich záchranu sa ani nepokúšajte. Do pôdy po malinách potom vysaďte niečo iné. Mozaike sa dá len ťažko zabrániť, ale môžete sa o to pokúsiť. Prevenciou je ničenie hmyzích škodcov, ktorí šíria vírusové choroby. V prípade malín sú to najmä vošky. K zdraviu krov prispejeme aj hnojením. Keď maliny režeme, hnojíme a chránime pred škodcami, je to pre ne tá najlepšia starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #maliny #vošky #rez krov #ovocné dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december