Máte dom v radovke? Zabudnite na trávnik a tuje. Skúste osvedčené triky, ako vytĺcť z malej záhradky čo najviac

Na to, aby nám záhrada dávala maximum radosti aj úžitku, je potrebné dobre ju naplánovať. Ideálne je zveriť realizáciu záhrady do rúk profesionálov, no nie každý má na to financie. Dá sa to aj svojpomocne, vtedy však treba dobre zvážiť každý krok, aby sme neskôr neľutovali. Každá záhrada má svoje špecifiká, čo platí aj o malých externých priestoroch pri radových domoch. Ako na ne?

09.12.2022 06:00
mestská záhrada Foto:
debata (1)

Mestské záhradky potrebujú iný prístup

Malé mestské záhradky, často súčasť radoviek, mávajú rozlohu iba pár desiatok štvorcových metrov. Keďže sa nachádzajú v husto obývanom priestore, často bývajú tienisté a tieto dva parametre – veľkosť a zatienenie – predovšetkým určujú, čo so záhradou urobíme. Ani v menších záhradkách sa nemusíme vzdávať drevín, ktoré vonkajší priestor vždy zútulňujú. Vyberáme však stromy a kry, ktoré sú menšie vzrastom a neprekáža im tieň. Vhodné sú aj stĺpovité dreviny.

Čo nesmie chýbať

Malá záhradka by rozhodne mala mať vždyzelené rastliny, aby vyzerala dobre po väčšinu roka. Niekoľko vhodných opadavých krov zasa zabezpečí pekné sezónne zmeny. Zima je skvelý čas na dôkladné naplánovanie, kde čo v záhrade vysadiť alebo čo zmeniť. Dobré je zakresliť rozmiestnenie rastlín a všetkých prvkov na papier, aby sme mali jasný obraz záhrady. Zohľadňujeme orientáciu pozemku a nároky rastlín, ale aj ich vzhľad a životný cyklus. Berieme tiež do úvahy, že v strede záhona by mali byť rastliny jasných výrazných farieb a smerom k okrajom záhona umiestňujeme bledšie odtiene.

zakladanie záhrady Čítajte aj Na dvore spúšť po stavbe alebo rekonštrukcii domu a rozpočet minutý? Ako založiť záhradu rýchlo a lacno

Aby vonku nevznikol chaos

Pri vysádzaní záhonov zohľadňujeme aj konečnú výšku rastlín. Dôležité je to nielen pri drevinách, ale aj pri trvalkách. Tie vysádzame v skupinách, a to 5 – 7 rastlín malých trvaliek a 3 – 5 rastlín v skupine vyšších trvaliek. Dávame pozor, aby na záhone po dosiahnutí konečnej veľkosti vyššie rastliny netienili nižším. Ideálna šírka záhona je okolo dvoch metrov, dĺžka asi štyri a pol metra.

Trávnik nemusí byť

Nedokážete si predstaviť záhradku bez trávnika? Predsa len sa o to pokúste. V malej záhrade sa trávnik rýchlo zoderie a pri neustálom pohybe na malom priestore sa vám ho nikdy nepodarí celkom obnoviť. Lepšie je nahradiť ho peknou dlažbou skombinovanou s kamienkami a rastlinami v nádobách. Pri citlivej realizácii záhrada nijako neutrpí na vzhľade. Navyše ušetríte aj skladovací priestor, ktorý by inak zaplnilo náradie a nástroje na úpravu trávnika.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #dreviny #tuje #trávnik #trvalky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december