Slizniakom nechutí, dlho kvitne a uvaríte z nej uvoľňujúci čaj. Odolná rastlina do koča aj do voza, ktorá konkuruje levanduli

Mačky a čmeliaky ho milujú, slizniaky obchádzajú. Navyše je krásny, dlho kvitne a keď si z neho uvaríte čaj, dostaví sa pocit uvoľnenia, ba priam až eufórie. To je len niekoľko dôvodov, prečo by ani vo vašej záhrade nemal chýbať kocúrnik obyčajný. Ako naznačuje názov rastliny, mačky túto trvalku vyhľadávajú a nevedia sa nabažiť jej vône. Pokiaľ sa však obávate, aby vám mačka nepováľala rastliny rastúce v okolí kocúrnika, zvoľte kultivary s citrónovou vôňou, ktorá pre mačky nie je až taká lákavá.

12.12.2022 06:00
kocúrnik Foto:
debata

Vhodný na všetky miesta

Ďalším veľkým plusom kocúrnika je, že ho môžeme vysadiť prakticky na každom mieste v záhrade, či už na záhon, do skalky, v blízkosti stromov aj ako pôdopokryvnú rastlinu. Stačí si vybrať vhodný kultivar. Kocúrnik sa dokáže dosť rozbujnieť, no v určených hraniciach ho udržíme ostrihaním kvetov po odkvitnutí. Väčšie druhy vysádzame v skupine. Veľmi dobre sa dopĺňajú s ružami, makom alebo kosatcami, pekne vyzerajú aj v susedstve fakľovky.

Čo potrebuje

Nároky kocúrnika určíme ľahko. Druhy so sivozelenými listami potrebujú slnko, priepustnú pôdu, ktorá nemusí byť veľmi vyživená a znesú aj sucho. Druhy s tmavozelenými listami znesú aj tienisté miesto a dobre sa im darí v symbióze s hluchavkou alebo hostou. Potrebujú pravidelné polievanie, nie však premáčanie a prihnojenie na začiatku sezóny. Takmer všetky druhy v daždi poľahnú, no potom sa vrátia k vzpriamenému rastu. Na trhu sú už aj odrody, ktoré odolajú aj silným lejakom.

zimný rez Čítajte aj Kvitnú, plačú alebo sa farbia? Ktoré dreviny a ďalšie rastliny treba rezať v zime a prečo

Konkurencia levandule

Všetky vlastnosti kocúrnika robia z tejto trvalky silnú konkurenciu levandule. Kocúrnik je navyše veľmi odolný a dá sa pestovať dlho, takisto dlho aj kvitne. Niektoré druhy kvitnú od mája až do októbra a strihanie na to nemá vplyv. No predsa len sa odporúča kocúrnik strihať, aby nabral novú silu. Rastlinu striháme na jeseň na päť centimetrov, aby sme odstránili staré kvety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalka #pôdopokryvné rastliny #kocúrnik #hosta #fakľovka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december