Super zelenina dva v jednom: krásne kvitne, zasýtite ňou celú rodinu. To všetko za pár drobných

Hoci pochádza zo Strednej Ameriky, v našich záhradách aj na balkónoch je fazuľa šarlátová už dávno doma. Pestujeme ju v nádobách aj na záhonoch. V lete nás teší peknými bielymi a červenými kvetmi, no najmä bohatou úrodou. Keď ju neustále priebežne zberáme, rastlina sa nám odmení rastom stále nových a nových strukov.

12.12.2022 15:00
fazuľa šarlátová Foto:
debata

Nemá vysoké nároky

O fazuli šarlátovej sa nedá povedať, že vydrží akékoľvek podmienky. Je háklivá najmä na chlad, preto ju vysievame vnútri a von vysádzame až po odznení nebezpečenstva mrazov. Táto zelenina potrebuje slnečné miesto alebo polotieň a úrodnú pôdu, vyhnojenú už niekoľko mesiacov pred výsadbou. Fazuľa potrebuje opornú konštrukciu, po ktorej sa bude ťahať až do výšky dva a pol metra. V nádobe na balkóne môžeme pestovať trpasličie odrody fazule.

Zbierať a zbierať

Keď začne fazuľa rodiť, hneď sa pustíme do oberania strukov. Ich častým oberaním podporíme tvorbu ďalších strukov. Mladé struky sú krehké, šťavnaté a netreba ich dlho variť. Môžeme ich konzumovať hneď, dajú sa aj mraziť. Rastlina potrebuje dostatok vody a opeľovače. Pestovať môžeme prípadne niektorú samoopelivú odrodu. Pri nedostatku vody a v horúcom počasí fazuľa nemusí rodiť, preto je dôležité polievať ju čo najviac. Dozrievaniu strukov môže brániť aj príliš kyslá pôda.

mikrozelenina Čítajte aj Zdravšia než klíčky! Ako do dvoch týždňov dopestovať vlastnú čerstvú zeleninu s dokonalou chuťou. A bez záhrady

Surová je jedovatá

V surovom stave obsahuje fazuľa šarlátová zlúčeniny lektíny, ktoré sú jedovaté. Fazuľu treba preto vždy tepelne upraviť pri teplote nad 75 stupňov. Jedlé sú struky, semená aj kvety. Na rozdiel od strukov sa kvety dajú jesť aj surové. Často sa objavujú v reštauráciách pri jedlách, ktoré sú spestrené jedlými kvetmi. Semená fazule šarlátovej sú výžvné a sýte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #opeľovače #struky #fazuľa šarlátová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december