Nemá vysoké nároky
O fazuli šarlátovej sa nedá povedať, že vydrží akékoľvek podmienky. Je háklivá najmä na chlad, preto ju vysievame vnútri a von vysádzame až po odznení nebezpečenstva mrazov. Táto zelenina potrebuje slnečné miesto alebo polotieň a úrodnú pôdu, vyhnojenú už niekoľko mesiacov pred výsadbou. Fazuľa potrebuje opornú konštrukciu, po ktorej sa bude ťahať až do výšky dva a pol metra. V nádobe na balkóne môžeme pestovať trpasličie odrody fazule.
Zbierať a zbierať
Keď začne fazuľa rodiť, hneď sa pustíme do oberania strukov. Ich častým oberaním podporíme tvorbu ďalších strukov. Mladé struky sú krehké, šťavnaté a netreba ich dlho variť. Môžeme ich konzumovať hneď, dajú sa aj mraziť. Rastlina potrebuje dostatok vody a opeľovače. Pestovať môžeme prípadne niektorú samoopelivú odrodu. Pri nedostatku vody a v horúcom počasí fazuľa nemusí rodiť, preto je dôležité polievať ju čo najviac. Dozrievaniu strukov môže brániť aj príliš kyslá pôda.

Surová je jedovatá
V surovom stave obsahuje fazuľa šarlátová zlúčeniny lektíny, ktoré sú jedovaté. Fazuľu treba preto vždy tepelne upraviť pri teplote nad 75 stupňov. Jedlé sú struky, semená aj kvety. Na rozdiel od strukov sa kvety dajú jesť aj surové. Často sa objavujú v reštauráciách pri jedlách, ktoré sú spestrené jedlými kvetmi. Semená fazule šarlátovej sú výžvné a sýte.