Chutí ako banán v čokoláde, tíši bolesť, ničí baktérie a dokonca z nej upletiete košík. Je nenáročná, netrápia ju choroby ani škodcovia

Popínavá dokonale mrazuvzdorná akébia päťpočetná zaujme listami, kvetmi aj plodmi. Z Ázie pochádzajúca ovíjavá akébia päťpočetná ponúka mnoho prínosov. Na sladkasté plody v tvare uhoriek si však musíte počkať: rodí až asi ako päťročná. Nedozreté plody sú toxické. Zrelé sa samočinne pozdĺžne otvárajú a odhaľujú bledú dužinu s ukrytými čiernymi semienkami.

13.12.2022 06:00
akébia Foto:
debata

V miernych regiónoch neopadáva

Vzhľadom na unikátnu chuť sa s ňou stretnete aj pod označením čokoládový vinič. Pre špecifikum listov pretrvávajúcich až do decembra a rastúcich na dlhých stopkách vždy v kvintetách, sa akébii päťpočetnej (Akebia quinata) hovorí aj prstová uhorka. V nižších polohách, respektíve v oblastiach s miernou klímou vitálne svetlozelené olistenie dokonca pretrváva celosezónne.

Opora je nevyhnutnosťou

Exotická a pritom skromná liana, ktorá zvládne aj nadmorskú výšku 1 500 metrov, len zriedka trpí chorobami a nenapádajú ju škodcovia, vyznáva slnečné či mierne tienisté stanovištia s kyprou humóznou pôdou. Chudobnejšie zázemie jej treba pravidelne obohacovať kompostom alebo hnojivom, prípadne ich kombináciou. Nevyhnutnosťou je opora z dreva alebo pletiva, odporúčanou pomocou ručné obmotávanie mladých výhonkov.

bršlen Čítajte aj V zime prichádza na scénu nenáročná dlhoveká drevina vhodná aj pre začiatočníkov. Jej najväčšou pýchou sú listy

Jeden kus na štvorcový meter

Výdatnejšiu zálievku si akébia päťpočetná vyžaduje len počas dlhších alebo intenzívnych období sucha. Dôležité je zabezpečiť odtečenie vlahy alebo jej presiaknutie do hlbších vrstiev pôdy, lebo pomerne plytké korene sú náchylné na hnilobu z premokrenia. Otužilej rastline stačí na zimu nahrnúť lístie k spodnej časti. V našich končinách v pohode odolá mínus dvadsiatim stupňom Celzia. Rozmnožíte si ju odrezkami získanými na sklonku leta a uchovanými v chlade až do budúcej jari. Na meter štvorcový postačí jeden kus, keďže zhruba taký je jej priemer v dospelosti. Orezávať sa dá nielen na konci prázdnin, ale aj pred vypučaním prvých listov: odstraňujú sa odumreté, poškodené alebo smerovaním nežiaduce časti. Nahor sa posunie o pol metra ročne a bez krotenia by dosiahla aj desať metrov.

zimný rez Čítajte aj Kvitnú, plačú alebo sa farbia? Ktoré dreviny a ďalšie rastliny treba rezať v zime a prečo

Zber počas babieho leta

Akébia päťpočetná strapcovito kvitne najneskôr v máji a na jednej rastline sú bordové samičie aj ružové samčie kvety, ktoré rozvoniavajú o čosi výraznejšie – aróma trochu evokuje agátovú. K dispozícii je aj verzia Alba s kvetmi krémovej farby. Bez ohľadu na sortu platí, že plodov s lilavou šupkou sa zväčša dočkáte iba pri susedstve aspoň dvoch rastlín. Zber si môžete naplánovať na prelom septembra a októbra.

Úžitok prinášajú nielen plody

V domovských krajinách sa akébia päťpočetná využíva praktický celá. Pružné výhonky do dvoch rokov veku sa hodia na ľudové remeselné výrobky, ešte mladšie do šalátov. Z čerstvých či nasušených listov sa zase pripravuje čaj a spracúvajú sa aj vo forme prípravkov orientálnej medicíny ako antiseptikum, analgetikum a diuretikum. Z prevádzkového a estetického hľadiska má čokoládový vinič uplatnenie ako kryt plotov, múrov, altánkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #liana #akébia #čokoládový vinič #prstová uhorka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december