Rozohnite ho aj bez chémie: škorica medzi prsty a vôňa levandule. Je to rýchle, ľahké, lacné a ešte aj zábavné. A nielen v lete

Aj grilovanie za domom môže byť ohľaduplné k sebe, susedom i životnému prostrediu. Namiesto komerčných produktov na založenie ohňa sa dajú pri podpaľovaní uhlia, dreva, brikiet či peliet využiť vlastné bez chémie. Popri environmentálnom aspekte sa poteší aj vaša peňaženka, a to pri minimálnych nárokoch na čas i zručnosť. Nezabúdajte, že takéto spúšťače nájdu uplatnenie aj v ohnisku na výlete alebo v zime v krbe.

13.12.2022 15:00
grily a krby Foto:
debata

Vosk a piliny namiesto vajíčok

Ak doma nájdete zvyšky sviečok, základ je hotový. Prípadne to majte na pamäti pri romantických chvíľkach a vytvorte si zásobu. K nej stačia kartóny od vajíčok a piliny, eventuálne chovateľská organická podstielka. Vosk pomaly roztopte v starom hrnci vo vodnom kúpeli uprostred iného väčšieho, ktorý potom ešte budete môcť použiť aj na varenie. Medzičasom naplňte jamky v kartónoch od vajíčok do troch štvrtín pilinami alebo podstielkou. Ponalievajte tekutý vosk tak, aby sa tuhý materiál pospájal. Po zaschnutí a vychladnutí kartón nastrihajte na jednotlivé „vaničky“.

Farebné i aromatické varianty

Ak pridáte dosluhujúce torzá voskových ceruziek, získate atraktívne farebné varianty. Iný zo zmyslov, čuch, zase opantá vôňa zo štipky sušených byliniek: rozmarínu či levandule. Originálnou alternatívou je škorica spomedzi dvoch prstov. Podobný sprievodný efekt vyvolá štartovacia pomôcka zo šišiek, ktoré namočíte v rozpustenom vosku alebo opatrne pooblievate dohasínajúcou čajovou sviečkou. Pri neskoršom horení samotnej šišky vznikne príjemná aróma, ktorá určite neznehodnotí grilovaný pokrm. Skôr naopak… Akurát skúste pri zbere v lese preferovať šišky, na ktorých sa nedrží veľa živice, aby premknutie bolo len decentné. Výsledok pôsobí natoľko dekoratívne, že sa znesie aj ako milý osobný darček.

mach Čítajte aj Na trávniku a múroch nepoteší, ale ako dekorácia je super. Lacná, úplne jednoduchá, a pritom krásna

Halúzky v drevitej vlne

Z lesa si môžete priniesť aj zopár konárikov ihličnanov. Nechajte ich dôkladne vyschnúť, naporciujte na veľkosť dlane a nahusto obmotajte drevitou vlnou používanou na ozdobu a ochranu tovaru pri balení. Kilogram dostanete do siedmich eur, postačia vám však aj stovky gramov. Pre istotu oviňte motúzom.

Nový život starej tlače

Fantázii sa medze nekladú. Platí to aj v tomto prípade. Do menšej zaváraninovej fľaše nalejte trochu liehu a priebežne doň hádžte korkové zátky z vína. Nikdy nezaškodí apelovať na bezpečnosť: inštaláciu skladujte mimo dosahu potomkov a ďaleko od zdroja tepla. Impregnované štuple pekne chytia. Praktickou a štýlovou proprietou, ktorú si pripravíte tiež ľahko, ak na to budete uprostred každodennosti predvídavo myslieť, sú rolky z toaletného papiera vystlané zhúžvanými prečítanými novinami. Modifikáciou je zviazanie vyradenej tlače do kompaktných „vrkočov“, pričom oba konce zafixujete konopným špagátom. Dostanete štartér, ktorý v batohu na táborenie zaberie minimum miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #grilovanie #zima #krb #piliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december