Vysaďte do záhrady kry, ktoré ju v zime sfarbia farbami Vianoc. Väčšina sa hodí aj na živý plot

Či už je záhrada krásne zasnežená alebo má bez snehu zimný sivastý odtieň, v tomto období ju dokážu rozžiariť vždyzelené dreviny a ich farebné plody. Nenadarmo prepožičali svoje farby aj vianočným sviatkom. Veď práve v období od decembra do januára sa na konároch vysokých aj nízkych drevín objavujú medzi zelenými listami červené bobule, ktoré záhrade dodávajú šmrnc.

14.12.2022 15:00
hlohyňa šarlátová Foto:
Hlohyňa šarlátová je vždyzelená drevina vhodná do voľne rastúcich aj tvarovaných živých plotov (vtedy nasadzuje menej plodov - nie sú jedlé). Na jar kvitne bielymi kvetmi. Vyhovuje jej priame slnko a pôda s dostatkom vápnika.
debata

Vhodné aj na živé ploty

Typickým vianočným krom je cezmína, ktorá je známa dekoratívnymi zúbkatými listami a červenými plodmi. Je nielen pekná, dokáže vytvoriť živý plot pevný ako múr. Na živý plot je vhodná aj hlohyňa (na obr.). Tento pevný ker môžete využiť na nízke predely alebo aj na vyššie živé ploty. Plody sú obľúbeným krmivom vtáctva. To platí aj o plodoch tisu, ktorý je inak jedovatý. Tis je vhodný do tieňa a polotieňa a keď chceme, aby kvitol, netreba ho tvarovať.

bršlen Čítajte aj V zime prichádza na scénu nenáročná dlhoveká drevina vhodná aj pre začiatočníkov. Jej najväčšou pýchou sú listy

Vydržia aj silné mrazy

Photinia davidiana alebo červienka Davidova je zaujímavá rastlina pochádzajúca z Ázie. Jej zelené listy sa s príchodom chladného obdobia sfarbia na červeno a pribudnú aj plody, ktoré pripomínajú jarabinu. Veľkou výhodou červienky je, že znesie aj silné mrazy do mínus 24 stupňov. Takýto mráz, presnejšie mínus 20 stupňov, vydrží aj aukuba japonská. Mnohí pestovatelia ju poznajú ako izbovku, ale darí sa jej aj vonku. Má kompaktný vzrast a dá sa pekne tvarovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #zima #TIS #živý plot #cezmína #hlohyňa #červienka #aukuba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december