Chcete pestovať citrusy? Nedajte sa pri nákupe nachytať, rastliny obsypané plodmi nemusia byť dobrá voľba

Každý pestovateľ citrusov by rád ochutnal plody z vlastnej úrody. Na tento účel je dobré kúpiť navrúbľovaný alebo vegetatívne namnožený stromček. No nie ktorýkoľvek. Najlepšie je kupovať v solídnom špecializovanom záhradníctve. Bežné záhradné centrá a hypermarkety síce ponúkajú lákavo vyzerajúce stromčeky, ale práve na tie si treba dať pozor.

17.12.2022 06:00
citrusy Foto:
debata (1)

Citrusovník obsypaný malými plodmi nemusí byť tá najlepšia voľba, aj keď vyzerá zdravo a lákavo. Platí totiž pravidlo, že jeden stredne veľký plod potrebuje aspoň dvadsať listov. Keď je malá rastlina plná plodov, znamená to, že je vyčerpaná. Chvíľu sa jej dariť môže, ale na dlhodobé pestovanie nie je vhodná. Navyše sú citrónovníky, pomarančovníky a iné citrusovníky pomerne drahé, takže takáto kúpa by bola aj nevýhodná.

Kde ich môžeme pestovať

Citrusy zimujú v chladnej miestnosti, kde môžeme umiestniť rôzne odrody a druhy. Pokiaľ takúto miestnosť nemáte k dsipozícii, treba vybrať z niektorých vhodných odrôd. Taká je napríklad zlatá mandarínka kumquat, pomarančovník odrody Washington alebo Arancio, prípadne limetka alebo citrus Budhova ruka, ktorého názov odkazuje na nezvyčajný tvar plodov. Pokiaľ vám nejde o plody a stačí vám pekný vzhľad a vôňa, potom siahnite po horkom pomarančovníku. Vonku v záhrade môžeme pestovať japonský citrónovníkovec trojlistý.

maliny Čítajte aj Chradnú vám maliny? Možno ich napadol vírus. Ako to spoznáte a čo sa tým dá urobiť

Ako sa o ne starať

Citrusy potrebujú čo najviac svetla. Najlepšie sa im darí na východnom alebo juhovýchodnom okne, počas letnenia ich treba zľahka zatieniť. Počas zimy potrebujú rastliny odpočinok v chlade, no stále s dostatkom svetla. Ak stromček stratí v zime listy, na jar mu znovu vyrašia. No ak opadne viac ako tretina listov, rastline treba nájsť lepšie podmienky. Citrusy, ktoré sú namnožené vrúbľovaním, začínajú rodiť približne po dvoch rokoch. Citrusy sú náročné na vodu, ale v zime obmedzíme polievanie na minimum.

Presádzanie, rez, škodcovia

Najlepší čas na presádzanie je jar. Používame substrát určený na citrusy a na dne nádoby by nemala chýbať drenážna vrstva. Na jar môžeme skracovať výhonky, no pozor, aby sme neodstránili jednoročné výhonky, na ktorých sa tvoria kvety. Citrusy sú terčmi puklíc a roztočcov. Prevenciou je vlhký vzduch, ktorý rastliny dobre znášajú. Puklice odstraňujeme mechanicky, proti roztočcom použijeme postrekové prípravky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #citrusy #mandarínka #roztočce #citrónovníky #pomarančovníky #puklice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december