Obyčajná, ale účinná
Kým si necháte predpísať lieky alebo začnete míňať za rôzne výživové doplnky, skúste preskúmať, čo ponúka príroda a záhrada. Možno budete prekvapení, ale tým najjednoduchším a najlacnejším spôsobom, ako znížiť cholesterol, je obyčajná cibuľa. Treba myslieť na to, že ak má pomáhať, musíme ju konzumovať surovú alebo len minimálne tepelne upravenú. Pokiaľ máte v záhrade dostatok miesta, môžete pestovať nielen klasickú kuchynskú cibuľu, ale aj rôzne iné odrody, pretože všetky znižujú cholesterol. Cibuľa potrebuje suchšiu a vyživenú pôdu, neznáša nadbytok dusíka a chlóru. Treba ju pravidelne polievať.
Čítajte aj Chutí ako banán v čokoláde, tíši bolesť, ničí baktérie a dokonca z nej upletiete košík. Je nenáročná, netrápia ju choroby ani škodcoviaAko ju konzumovať
Tepelne upravená cibuľa nemá liečivé účinky. Na to, aby sme dosiahli zníženie cholesterolu, stačí polovica surovej cibule denne. Kto to z pochopiteľných dôvodov nezvládne, dosiahne podobný efekt aj čerstvou cibuľovou šťavou alebo sirupom. Mimochodom, cibuľový sirup je výborný aj pri prechladnutí a na zmiernenie kašľa. Základný sirup pripravíme zmiešaním uvarenej vody s jednou najemno nakrájanou cibuľou. Sirup môžeme pripraviť aj macerovaním cibule a pridať doň ďalšie prísady. Pre lepšiu chuť môžeme nápoj osladiť medom.