Obyčajná, ale účinná
Kým si necháte predpísať lieky alebo začnete míňať za rôzne výživové doplnky, skúste preskúmať, čo ponúka príroda a záhrada. Možno budete prekvapení, ale tým najjednoduchším a najlacnejším spôsobom, ako znížiť cholesterol, je obyčajná cibuľa. Treba myslieť na to, že ak má pomáhať, musíme ju konzumovať surovú alebo len minimálne tepelne upravenú. Pokiaľ máte v záhrade dostatok miesta, môžete pestovať nielen klasickú kuchynskú cibuľu, ale aj rôzne iné odrody, pretože všetky znižujú cholesterol. Cibuľa potrebuje suchšiu a vyživenú pôdu, neznáša nadbytok dusíka a chlóru. Treba ju pravidelne polievať.

Ako ju konzumovať
Tepelne upravená cibuľa nemá liečivé účinky. Na to, aby sme dosiahli zníženie cholesterolu, stačí polovica surovej cibule denne. Kto to z pochopiteľných dôvodov nezvládne, dosiahne podobný efekt aj čerstvou cibuľovou šťavou alebo sirupom. Mimochodom, cibuľový sirup je výborný aj pri prechladnutí a na zmiernenie kašľa. Základný sirup pripravíme zmiešaním uvarenej vody s jednou najemno nakrájanou cibuľou. Sirup môžeme pripraviť aj macerovaním cibule a pridať doň ďalšie prísady. Pre lepšiu chuť môžeme nápoj osladiť medom.