Stačí polovica denne a cholesterol letí dole! Zníži ho bežná lacná zelenina, ktorú má doma každý

Počas sviatkov si doprajeme aj sýte a mastné jedlá, ktorým sa inak snažíme vyhýbať. Pokiaľ sa však takto stravujeme dlhodobo, hladina cholesterolu stúpne a to je nebezpečné pre cievy a srdce. Okrem pohybu pomáha aj úprava stravy. Nemusíte sa vzdávať všetkých obľúbených jedál, zato skúste pridať častejšie do jedálnička zeleninu, ktorá hladinu cholesterolu znižuje.

18.12.2022 06:00
cibuľa Foto:
debata

Obyčajná, ale účinná

Kým si necháte predpísať lieky alebo začnete míňať za rôzne výživové doplnky, skúste preskúmať, čo ponúka príroda a záhrada. Možno budete prekvapení, ale tým najjednoduchším a najlacnejším spôsobom, ako znížiť cholesterol, je obyčajná cibuľa. Treba myslieť na to, že ak má pomáhať, musíme ju konzumovať surovú alebo len minimálne tepelne upravenú. Pokiaľ máte v záhrade dostatok miesta, môžete pestovať nielen klasickú kuchynskú cibuľu, ale aj rôzne iné odrody, pretože všetky znižujú cholesterol. Cibuľa potrebuje suchšiu a vyživenú pôdu, neznáša nadbytok dusíka a chlóru. Treba ju pravidelne polievať.

akébia Čítajte aj Chutí ako banán v čokoláde, tíši bolesť, ničí baktérie a dokonca z nej upletiete košík. Je nenáročná, netrápia ju choroby ani škodcovia

Ako ju konzumovať

Tepelne upravená cibuľa nemá liečivé účinky. Na to, aby sme dosiahli zníženie cholesterolu, stačí polovica surovej cibule denne. Kto to z pochopiteľných dôvodov nezvládne, dosiahne podobný efekt aj čerstvou cibuľovou šťavou alebo sirupom. Mimochodom, cibuľový sirup je výborný aj pri prechladnutí a na zmiernenie kašľa. Základný sirup pripravíme zmiešaním uvarenej vody s jednou najemno nakrájanou cibuľou. Sirup môžeme pripraviť aj macerovaním cibule a pridať doň ďalšie prísady. Pre lepšiu chuť môžeme nápoj osladiť medom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dusík #cholesterol #cibuľa #cibuľová šťava
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december