Vymyslel ich český lekár, bežne ich používame na balkónoch a terasách. Sú však ideálne aj pre orchidey a iné izbovky

Pestovatelia rastlín dobre vedia, koľko času zaberie len obyčajné polievanie. Veľa ľudí si starostlivosť o balkónové rastliny nedokáže predstaviť bez samozavlažovacích kvetináčov. Títo skvelí pomocníci sú však vhodní aj do interiéru, čo vie a využíva len málokto. A to je škoda. Okrem sukulentov a suchomilných rastlín ocenia „samozavlažováky“ všetky izbovky.

18.12.2022 15:00
samozavlažovací kvetináč Foto:
debata

Šetria vodu aj čas

Pestovanie rastlín v samozavlažovacích kvetináčoch nie je žiadna veda. Pre konkrétnu rastlinu vyberiete správny rozmer nádoby, zostavíte kvetináč a použijete skôr hrubší substrát. Niektoré kvetináče nemajú vzlínacie knôty, ale šachty. V takom prípade treba nasypať zeminu aj do nich. Veľkou výhodou samozavlažovacích kvetináčov je, že šetria nielen náš čas, ale aj vodu, pretože pri nich polievame zhruba trikrát menej. Rastlina si totiž zo zásobníkov dokáže postupne čerpať vodu aj niekoľko týždňov.

jedovaté rastliny Čítajte aj Možno ani neviete, že máte doma jedovaté rastliny. Pestujeme ich bežne, pritom vás môžu otráviť

Ako často polievať

Všeobecné pravidlo neexistuje, závisí to od konkrétneho modelu kvetináča aj od rastliny. Takisto sú dôležité aj podmienky, teda či je interiér teplý a slnečný, prípadne na ktorú svetovú stranu je orientovaná miestnosť, kde rastlinu pestujeme. Pokiaľ však ide o bežné izbové podmienky bez nejakých extrémov, vodu do samozavlažovacieho kvetináča dopĺňame približne raz za dva alebo tri týždne. Kvalitnejšie výrobky majú aj odmerku, podľa ktorej sa môžete orientovať (na obr.). Na rozdiel od obyčajného kvetináča s podloženou miskou sa v prípade samozavlažováka nemusíte obávať, že by rastline zahnívali korene.

orchidey Čítajte aj Poznáte základné pravidlo pestovania orchideí? A viete, čo treba urobiť deň predtým, než ich presadíte?

Vynález českého lekára

Len málokto vie, že samozavlažovací kvetináč je vynálezom českého lekára Tomáša Syrovátku, ktorý získal osvedčenie na tento svoj vynález v roku 1982. Samozavla­žovacie kvetináče sú ideálne pre orchidey, ktorým vlahu dodávame aj rosením, nie však na kvety. Pokiaľ máte podlahové vykurovanie, samozavlažováky budú pre rastliny výhra. Kým z mieisk postavených na vyhrievanej podlahe sa voda rýchlo odparí, v samozavlažovacích kvetináčoch podporí stúpajúce teplo vzlínanie vody smerom k rastline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #polievanie #izbovky #orchidey #samozavlažovací kvetináč
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december