Zmierni kašeľ, uľaví chorým prieduškám aj pokazenému žalúdku. Jeho liečivú silu využijete aj pri varení a zaváraní

Bedrovník anízový s vtipne znejúcim latinským pomenovaním Pimpinella anisum je dobre známy ako aníz. Toto korenie poznáme najmä ako ingredienciu využívanú pri vianočnom či inom pečení, no v kuchyni má oveľa bohatšie využitie. Mamičky ho poznajú ako spoľahlivého pomocníka, keď deti bolí bruško – vtedy je anízový čaj na nezaplatenie.

19.12.2022 06:00
anízový čaj Foto:
debata

Na trávenie aj dýchanie

Aníz obsahuje éterické oleje, ktoré prinášajú úľavu pri ťažkostiach s trávením, najmä pri nafukovaní a kŕčoch. Má príjemnú chuť, preto ho neodmietajú ani deti. Liečivé účinky anízu sa však nekončia pri problémoch s trávením. Dokáže zmierniť aj ťažkosti pri ochoreniach dýchacích ciest. Okrem iného upokojuje kŕčovitý kašeľ, ktorý súvisí s chorými prieduškami. Vďaka tomu a tiež pre svoju príjemnú chuť sa vo farmácii využíva na zlepšenie chuti liekov, ktoré by inak boli horké.

bataty Čítajte aj Keď ich zaradíte do jedálnička, telo sa vám poďakuje. Posilňujú imunitu, zmierňujú úzkosť a depresiu, sú prevenciou rakoviny aj srdcovocievnych chorôb

Na jar môžete vysievať

Aníz si kúpite v obchode, ale môžete si ho aj dopestovať. Je to jednoročná bylina, ktorú vysievame už začiatkom jari, od marca, do spracovanej pôdy, ktorá sa už stihla trochu prehriať. Aníz potrebuje slnečné miesto. Zakvitne cez letné prázdniny a koncom leta môžeme zbierať semená. Silu anízu môžeme využiť nielen pri vianočnom pečení alebo v čaji, ale aj pri varení kedykoľvek počas roka. Ak si pečiete vlastný chlieb, vyskúšajte ho s anízom, je to pochúťka. Môžete s ním zavárať uhorky, ochutiť ním čerstvé šaláty alebo pečené zemiaky.

Ako pripraviť liečivý anízový čaj

Anízový čaj pomáha pri problémoch s trávením a dýchaním. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Rozdrvíme za čajovú lyžičku anízových semien a zalejeme ju šálkou vriacej vody. Prikryjeme a necháme niekoľko minút odstáť. Anízový čaj pijeme trikrát denne, môžeme ho ešte dochutiť medom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #dýchanie #priedušky #liečivý čaj #aníz #bedrovník anízový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december