Čo s tienistou záhradou? Tipy na tieňomilné rastliny do problematických kútov, kde slnko nezasvieti

V každej záhrade sú miesta, na ktoré slnko nezasvieti. Niektoré záhrady sú dokonca tienisté na väčšine plochy. Pokiaľ takú máte, nemusíte rezignovať na výsadbu. Výber vhodných rastlín je bohatý a pokiaľ zvolíte správne, výsadba v tieni dokáže dokonca veľmi pekne podtrhnúť výsadbu na slnečnej strane. Vaša záhrada tak získa celkom iný rozmer. Tento trik využívajú aj záhradní architekti.

19.12.2022 15:00
alchemilka Foto:
debata

Do tieňa sú vhodné konvalinky, hyacinty alebo ľaliovité rastliny. V polotieni sa bude dariť snežienkam a jesienkam. Na tienisté miesta môžu prísť aj fialky a prvosienky, ktoré budú krásne voňať. Na mierne zatienené stanovište sú vhodné aj vysoké odrody okrasného tabaku krídlatého. Bohato kvitnúce netýkavky pokryjú tienisté miesta počas celého leta. Tmavé zákutia zatienené múrom zjasníte svetlým brečtanom, vhodné sú odrody Glacier alebo Goldheart.

Tieň im prospieva

Výborné rastliny do tieňa sú funkie. Nevýhodou je, že ich veľké krásne listy sú obľúbenou lahôdkou slimákov. Pred ich útokom do veľkej miery ochránime rastliny pestovaním v nádobách. Ochranu môžeme ešte zosilniť tak, že po obvode kvetináča natiahneme pásku s lepom na hmyz. Zatienený kút záhrady zosvetlí aj hluchavka škvrnitá a kokorík. Na presvetlenie tmavých zákutí sú vhodné aj ďalšie rastliny: pľúcniky, čemerice, náprstník, jarmanka a vrbica. Takisto aj alchemilka (na obr.), zimozeleň a brunera.

hlohyňa šarlátová Čítajte aj Vysaďte do záhrady kry, ktoré ju v zime sfarbia farbami Vianoc. Väčšina sa hodí aj na živý plot

Tieň a sucho sú hotová pohroma

Pre väčšinu rastlín áno, no nie pre všetky. Problematické bývajú miesta pri múroch alebo pod stromami a krami. Schopnosť pôdy zadržať vlahu zlepšite nástielkou a kompostom. Rastlinám tiež prospeje, keď natriete múr na bielo a bude odrážať viac svetla. Do týchto podmienok je vhodný napríklad cyklámen. V silne zatienených záhradách sa dajú pestovať vždyzelené kry ako aukuba japonská, krušpán, ľubovník kalíškatý, osmant, skimia alebo zemolez lesklý.

Ako je to so zeleninou

Kým mnohé okrasné rastliny a kry dobre znášajú aj tienisté miesta, so zeleninou je to zložitejšie. Väčšina druhov dáva dobrú úrodu len vtedy, keď má dostatok slnka. No niektoré druhy môžeme úspešne pestovať aj na mierne zatienenom záhone. Platí to pre skorú kapustu, koreňový petržlen, pór, zimný šalát a šalotku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #tieňomilné rastliny #okrasné rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december