Zabudnite na cukor vo váze a iné recepty pre rezané kvety. Niektoré rastliny potrebujú úplne inú fintu, aby dlho vydržali

Na prelome leta a jesene patria k najštýlovejším okrasám nielen v záhone. Aj vo váze patria k tej najpôsobivejšej flóre. Slnečnice v interiéri vyniknú najmä v mohutných podlahových nádobách alebo stolových terakotových džbánoch. Pri vhodnej opatere pretrvajú potešujúco dlho.

21.12.2022 06:00
slnečnice Foto:
debata

O rezané slnečnice sa treba správne starať, aby vydržali nad rámec niekoľkých dní. Ak máte záhradu pri dome, je úplne jednoduché dodržať zopár rád v súvislosti s optimálnym časom rezania slnečníc (Helianthus annuus). Počkajte si na skoré ráno bez zrážok. Vyberajte si kvetiny s čiastočne otvorenými hlavičkami. Použite čistý a čo najostrejší nôž, nie záhradnícke nožnice. Hladký rez namiesto rozstrapkania neskôr podporí absorpciu vody. Následne odstráňte spodné listy, ktoré by boli ponorené.

Zradné susedstvo ovocia

Porovnateľne dôležité je vyhovujúce stanovište pre túto dekoratívnu olejninu, ktorá vonku saturuje zrak, včelstvo aj vtáctvo. Napriek svojmu pomenovaniu a heliotropizmu vo voľnosti, čiže disciplinovanému náklonu kvetov k slnku, slnečnice vo váze nepreferujú razantné opaľovanie. Napodiv im viac vyhovuje polotieň. Vtedy neovísajú a pôsobia vitálne. Neumiestňujte ich ani do blízkosti klimatizácie, hneď za okennú tabuľu a ku košíku s dozretým ovocím. Pri vytváraní balkónovej alebo terasovej scenérie nájdite pre ne závetrie, inak rýchlo vyschnú.

eukalyptus Čítajte aj Rastliny čo fungujú ako prírodná dezinfekcia: Prevoňajú a vyčistia vzduch, ale nehodia sa do každej miestnosti

Päť sekúnd vo vriacej vode

Pred aranžovaním ponorte konce na niekoľko minút do horúcej vody, a to približne na desať centimetrov. Alternatívne môžete obariť rez vložením končeka na päť sekúnd do vriacej vody. Žiaduci efekt je rovnaký: spomaliť na bunkovej úrovni prijímanie vlahy. Regulácia znižuje aj náchylnosť na hnilobu. Postačí pritom aj vlažná voda, ak do vázy prihodíte konvenčný konzervant. Zabudnite však na domáce recepty velebiace prisypanie cukru na uchovanie čerstvosti: sladidlom by ste len akcelerovali proces rozkladu.

Hladina do polovice stonky

Siahnite po vysokej a najmä dostatočne stabilnej váze, aby sa vám kompozícia nerozpadala do strán a svojou ťarchou nespôsobila prevrhnutie. Naplňte nádobu tak, aby hladina siahala asi do polovice stonky. Trvanlivosť rezaných slnečníc predĺžite každodennou výmenou vody a zastrihávaním končekov aspoň raz za tri dni. Sprievodne sa tým vyhnete nepríjemnému zápachu. V rámci týchto pravidelných úkonov sa zároveň vždy uistite, že vnútro vázy je bez povlaku vrátane choroboplodných zárodkov a neobsahuje ani väčší organický odpad – napríklad listy.

svokrine jazyky Čítajte aj Pestujete svokrine jazyky alebo fikus? Jedna vec vám zaručene napovie, či sa u vás rastliny majú dobre

Ako dlho vydržia?

Nezaškodí vedieť, že existujú aj bordové, červené, krémové či dokonca viacfarebné odrody, ale priznajme si: v tomto prípade asi niet nad hrejivo žltú klasiku s tmavším terčom. Majte na pamäti, že slnečnicový peľ sa odstraňuje z odevu či koberca dosť ťažko. Aranžmán by vám pri vyhovujúcej opatere mal prežiť v esteticky únosnom stave vo váze minimálne týždeň, pričom pokojne môžete rátať aj s desiatimi dňami. S pridaním prospešnej konzervačnej látky sa výdrž dá predĺžiť na dva týždne. Potom slnečnice môžete s pokojným svedomím priložiť do kompostu, kde nanovo poslúžia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #aranžmán #slnečnice #rezané kvety #kompost
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december