Imelo na ovocnom strome: nechať alebo zničiť? Na Vianoce poslúži ako ozdoba, lenže čo s ním potom

Imelo je poloparazit stromov, ktorému sa najlepšie darí na jabloni, lipe a hlohu, ale rastie aj na iných drevinách. Keď sa objaví na jabloniach, mnoho záhradkárov má radosť, pretože majú o vianočnú dekoráciu postarané. Lenže čo s imelom po sviatkoch? Môžeme ho na strome nechať alebo ho treba radšej odstrániť?

23.12.2022 06:00
imelo Foto:
debata

Imelo je síce pekná vianočná ozdoba súvisiaca so starými zvykmi, no ako cudzopasník nie je stromu rozhodne na osoh. Na prežitie totiž čerpá živiny z hostiteľského stromu. Keď si odmyslíme dekoratívne a liečebné účinky imela, pre stromy rozhodne nie je prospešné a treba ho odstrániť ako škodcu. Keď sa imelo rozrastie, dokáže strom pomerne silno vyčerpať. Preto je vhodné odstrániť ho čo najskôr, v skorých štádiách rastu.

hlohyňa šarlátová Čítajte aj Vysaďte do záhrady kry, ktoré ju v zime sfarbia farbami Vianoc. Väčšina sa hodí aj na živý plot

Ako sa zbaviť parazita

Imelo je najvhodnejšie odrezať ostrým záhradníckym nožom. Pokiaľ sú niektoré konáre silno napadnuté, treba odrezať aj tie. Tieto konáre spolu s imelom spálime. Ako spoznáme, že konáre sú napadnuté? Podľa zdurenín a suchých koncov, takisto môžeme pozorovať pomalší rast, strom nekvitne a neplodí. Celkovo na strome vidieť znaky odumierania. Mladé imelo zničíme aj postrekom, musíme však postupovať opatrne, pretože časť chémie sa dostane aj do hostiteľského stromu.

Prečo sa bozkávame pod imelom

Imelo sa na Vianoce vešia nad dvere, aby sa pod ím mohli ľudia pobozkať. Tento zvyk pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou od Keltov, ktorí verili, že zabezpečuje plodnosť. Imelo zavesené nad dverami malo slúžiť aj ako ochrana pred hromami, bleskami a všetkým zlom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #parazit #ovocný strom #imelo #cudzopasník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december