Čo s ňou v kuchyni
Šalvia lekárska je výborná bylinka k mäsu a mäsovým plnkám. Pri pestovaní potrebuje slnko, ktoré jej dodáva kompaktný vzrast, výbornú chuť aj arómu. Šalvia pestovaná v tieni sa vytiahne a ostane bez chuti. Farebné odrody šalvie majú rovnakú chuť ako odrody so zelenými listami. Listy farebných odrôd môžu byť žlté, ružové aj krémové. Rastlinu striháme na jar, no nestriháme staré drevo, pretože tak by sme mohli rastlinu zahubiť.
Čítajte aj Zmierni kašeľ, uľaví chorým prieduškám aj pokazenému žalúdku. Jeho liečivú silu využijete aj pri varení a zaváraníVydrží len pár rokov
Šalvia je kríček s krátkou životnosťou. Nové rastliny vysádzame každé tri až štyri roky. Odrezky odoberáme v júni alebo júli, necháme ich zakoreniť v chladnom parenisku a koncom augusta ich vysadíme. Názov rastliny pochádza z latinského slova salvare, čo znamená zachrániť, ochraňovať. Okrem už spomenutých zdravotných problémov sa používa aj pri bolesti zubov a zimnici. Dokonca vraj vďaka svojim silným priaznivým účinkom na zdravie zabraňuje mozgovej porážke, a tak nám môže doslova zachrániť život.