Čaj čo upokojí boľavé hrdlo, uľahčí vykašliavanie, podporí imunitu. A môže vám dokonca zachrániť život

Reč je o šalvii lekárskej. Už jej názov odkazuje na jej prospešné pôsobenie na naše zdravie. Šalvia pomáha pri bolestiach hrdla a uľahčuje vykašliavanie hlienov, zároveň podporuje imunitu a upravuje trávenie. Podieľa sa aj na upokojení mysle a podráždených nervov. Keď budete piť počas choroby šalviový čaj, zabezpečíte svojmu organizmu prirodzenú a účinnú dezinfekciu, čím mu pomôžete zbaviť sa rýchlejšie choroboplodných zárodkov.

24.12.2022 06:00
šalvia lekárska Foto:
debata

Čo s ňou v kuchyni

Šalvia lekárska je výborná bylinka k mäsu a mäsovým plnkám. Pri pestovaní potrebuje slnko, ktoré jej dodáva kompaktný vzrast, výbornú chuť aj arómu. Šalvia pestovaná v tieni sa vytiahne a ostane bez chuti. Farebné odrody šalvie majú rovnakú chuť ako odrody so zelenými listami. Listy farebných odrôd môžu byť žlté, ružové aj krémové. Rastlinu striháme na jar, no nestriháme staré drevo, pretože tak by sme mohli rastlinu zahubiť.

anízový čaj Čítajte aj Zmierni kašeľ, uľaví chorým prieduškám aj pokazenému žalúdku. Jeho liečivú silu využijete aj pri varení a zaváraní

Vydrží len pár rokov

Šalvia je kríček s krátkou životnosťou. Nové rastliny vysádzame každé tri až štyri roky. Odrezky odoberáme v júni alebo júli, necháme ich zakoreniť v chladnom parenisku a koncom augusta ich vysadíme. Názov rastliny pochádza z latinského slova salvare, čo znamená zachrániť, ochraňovať. Okrem už spomenutých zdravotných problémov sa používa aj pri bolesti zubov a zimnici. Dokonca vraj vďaka svojim silným priaznivým účinkom na zdravie zabraňuje mozgovej porážke, a tak nám môže doslova zachrániť život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #bylinka #šalvia lekárska #bolesti hrdla
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december