V tieni nevybehne do kvetu
Špenát nevysievame do suchej pôdy, pretože vysoké teploty podporujú jeho vybiehanie do kvetu. Lepšie je vysiať ho do tieňa fazule, hrachu alebo kukurice. Vhodné sú odrody, ktoré nevybiehajú do kvetu, a to ani v horúcom počasí, zato vytvárajú aj niekoľko generácií listov. Pokiaľ sú listy špenátu pekné a dobre rastú je to znak toho, že pôda je bohatá na dusík. Nízky obsah dusíka sa prejaví svetlozelenými a povädnutými listami.
Ako ho pestovať
Špenátu sa darí v pôde, ktorá je vlhká, no nie premáčaná. V suchej pôde sú listy špenátu horké a napáda ich múčnatka. Špenátu prospieva výdatná zálievka, a to najmä v teplom a suchom počasí. Pre dobrý rast a kondíciu potrebuje rastlina každý týždeň asi 18 litrov vody na meter štvorcový. Výborná zelenina podobná špenátu je mangold. Necháme ho vyrásť, ale rastliny nezberáme. Na jar odrežeme listy pri zemi a zapracujeme ich do pôdy. Obohatíme ju tak o dusík uložený v listoch.

Prečo ho jesť
Špenát síce nepatrí medzi obľúbené jedlá, ale správne pripravený je veľmi chutný a prináša veľké zdravotné benefity. Podieľa s na znižovaní hladiny cholesterolu, podporuje imunitný systém a keďže obsahuje horčík, je výborný aj pre srdce a cievy. Pomáha predchádzať únave aj rakovine, posilňuje kosti a zrak. Špenát je odpudzovačom vírusov a baktérií, čím chráni telo pred infekciami.