Známa zelenina odpudzuje vírusy a baktérie, znižuje cholesterol, drží krvný tlak v norme a je prevenciou rakoviny. Úrodu dáva aj v zime

Keď dvakrát počas septembra vysejeme zimný špenát, začne rásť ešte pred nástupom zimného počasia. Pod ochranným krytom môže poskytnúť prvú úrodu už počas zimy a potom na jar. Najväčšiu úrodu dáva táto zelenina v apríli a máji. Jarný a jesenný špenát sejeme od začiatku marca do začiatku augusta a úrodu z neho zberáme celé leto až do začiatku októbra, prípadne do výskytu prvých mrazíkov.

25.12.2022 06:00
špenát Foto:
debata

V tieni nevybehne do kvetu

Špenát nevysievame do suchej pôdy, pretože vysoké teploty podporujú jeho vybiehanie do kvetu. Lepšie je vysiať ho do tieňa fazule, hrachu alebo kukurice. Vhodné sú odrody, ktoré nevybiehajú do kvetu, a to ani v horúcom počasí, zato vytvárajú aj niekoľko generácií listov. Pokiaľ sú listy špenátu pekné a dobre rastú je to znak toho, že pôda je bohatá na dusík. Nízky obsah dusíka sa prejaví svetlozelenými a povädnutými listami.

Ako ho pestovať

Špenátu sa darí v pôde, ktorá je vlhká, no nie premáčaná. V suchej pôde sú listy špenátu horké a napáda ich múčnatka. Špenátu prospieva výdatná zálievka, a to najmä v teplom a suchom počasí. Pre dobrý rast a kondíciu potrebuje rastlina každý týždeň asi 18 litrov vody na meter štvorcový. Výborná zelenina podobná špenátu je mangold. Necháme ho vyrásť, ale rastliny nezberáme. Na jar odrežeme listy pri zemi a zapracujeme ich do pôdy. Obohatíme ju tak o dusík uložený v listoch.

anízový čaj Čítajte aj Zmierni kašeľ, uľaví chorým prieduškám aj pokazenému žalúdku. Jeho liečivú silu využijete aj pri varení a zaváraní

Prečo ho jesť

Špenát síce nepatrí medzi obľúbené jedlá, ale správne pripravený je veľmi chutný a prináša veľké zdravotné benefity. Podieľa s na znižovaní hladiny cholesterolu, podporuje imunitný systém a keďže obsahuje horčík, je výborný aj pre srdce a cievy. Pomáha predchádzať únave aj rakovine, posilňuje kosti a zrak. Špenát je odpudzovačom vírusov a baktérií, čím chráni telo pred infekciami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dusík #špenát #múčnatka #zimný špenát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december