Ich chov nie je náročný, dokážu sa rýchlo spriateliť s človekom a nespustíte z nich oči. Netradiční zvierací miláčikovia vám dajú to, čo by ste od nich rozhodne nečakali

Pokiaľ sa rozhodnete oživiť záhradné jazierko koi kaprami, je potrebné pripraviť im vhodné životné podmienky. Tie by mali zabezpečiť aj prežitie kaprov cez zimu. Koi kapry potrebujú dostatočnú hĺbku vodnej nádrže, a to aspoň jeden a pol metra. Ešte dôležitejšia je kvalita vody. Koi kapry okrem toho ocenia v jazierku plytké miesta, ktoré sa aj v zime rýchlejšie prehrejú.

26.12.2022 06:00
koi kapor Foto:
debata

Čím sú výnimočné

Koi kapor síce nie je lacný, no vyššie počiatočné výdavky sa chovateľovi určite vrátia. Táto okrasná ryba žije aj niekoľko desaťročí, má veľmi pekný vzhľad (pričom každý jedinec je iný) a dosiahne dĺžku až jeden meter. Koi kapor je neprehliadnuteľnou okrasou jazierka aj celej záhrady. Navyše sa socializuje s človekom, čo prináša majiteľom ďalšiu radosť.

Ako ich chovať

Koi kapor je spoločenský tvor a potrebuje blízkosť ďalších jedincov. V jazierku by sme mali chovať aspoň päť kaprov, čo vyžaduje aj primeranú veľkosť nádrže, a to najmenej desať metrov kubických. Vysokú kvalitu vody je potrebné zabezpečiť prítokom čerstvej vody a výkonným filtračným zariadením, ktoré dokáže za hodinu alebo dve prefiltrovať celý objem nádrže. V zimnom období vymeníme raz za mesiac aspoň desať percent vody, v lete to robíme raz týždenne. Aj keď koi kapor potrebuje spoločnosť, nesmieme to prehnať, pretože premnoženie spôsobuje v spoločenstve zdravotné problémy.

alchemilka Čítajte aj Čo s tienistou záhradou? Tipy na tieňomilné rastliny do problematických kútov, kde slnko nezasvieti

Čo ešte potrebujú

Koi kapry obľubujú v jazierku prírodné prostredie, preto im zabezpečíme v nádrži kamene a previsy. Tieto prvky im poskytnú tieň aj pocit bezpečia. Ryba je citlivá na zmeny teploty, ktoré eliminujeme v lete zatienením a v zime prikrytím alebo vyhrievaním nádrže. Pri vyšších teplotách je koi kapor aktívny a potrebuje viac potravy aj prevzdušnenia vody. Pri okysličovaní vody sa rozhodne nemôžeme spoliehať na malé dekoratívne prvky, napríklad fontánku. Tá síce vodu obohatí o kyslík, no nie v takom objeme, ako to koi kapor potrebuje.

Čo ich ohrozuje

Nielen nekvalitná voda a málo priestoru. Na koi kapra striehnu aj nebezpečenstvá v podobe zvieracích predátorov. Tými sú mačky, kuny, lasice, ktoré napádajú ryby zo zeme, zo vzduchu zasa útočia volavky. Jazierko aj s jeho obyvateľmi ochránite plôtikom, prípadne elektrickým plotom alebo sieťou natiahnutou nad hladinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #jazierko #koi kapor #okrasná ryba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december