Okrasná drevina čo nepotrebuje rez a hnojenie: Vždyzelená a odolná, zimy sa nebojí. Tu sú tri naj druhy tejto rastliny

Má podobné nároky ako vresy a vresovce, vhodne sa s nimi na záhone dopĺňa, svedčí mu aj spoločnosť rododendronov a azaliek. Pieris potrebuje polotieň, závetrie a dostatočne vlhkú, nie však premáčanú pôdu s obsahom rašeliny. Rastlina neznáša plné a priame slnko, pred ním ju musíme dobre chrániť. Na vhodnom mieste nás bude tešiť krásnym vzhľadom.

27.12.2022 06:00
pieris Foto:
debata

Ktorý druh si vybrať

Domovom pierisu je Ázia a Severná Amerika. Táto drevina sa vyznačuje skutočne výnimočným vzhľadom. Je hustá, kompaktná a od marca do mája krásne kvitne ružovými, bielymi alebo červenými kvetmi. V našich podmienkach sa najčastejšie pestuje pieris japonský, pieris tchajwanský a pieris kvetnatý. Pieris je známy aj pod názvom androméda. Okrem spomenutých nárokov potrebuje rastlina aj ochranu pred jarnými mrazmi, ktoré by mohli zničiť pýchu tejto dreviny – kvety. Pierisy majú zvyčajne pomerne krehké drevo. Konáre sa ľahko zlomia a je potrebné ich z rastliny odstrániť.

Tri naj druhy do každej záhrady

  • Pieris japonský je vždyzelený ker, ktorý na jar vyháňa ružovo a červeno sfarbené výhonky. Od marca kvitne bielymi alebo ružovými kvetmi, listy sú zelené alebo bledo panašované. Potrebuje mierne vlhkú a kyslú pôdu, ktorá je dobre priepustná a vyživená. Na tento pieris však pozor, pretože je jedovatý.
  • Pieris tchajwanský začína kvitnúť už vo februári. Rozhodne ho nesmieme hnojiť, pretože by nenasadil puky. Tento pieris má vrúbkované listy a potrebuje piesočnú pôdu iba s nízkym obsahom živín. Nestriháme ho, inak by sme sa pripravili o kvety, ktoré kvitnú na nových výhonkoch.
  • Pieris kvetnatý je hustý ker s kvetmi pripomínajúcimi konvalinku. Rastie pomaly, puky sa objavujú už koncom predchádzajúceho leta. Vyhovuje mu polotieň, znesie aj tieň. Potrebuje mierne kyslú alebo neutrálnu pôdu a vyživenú vlhkú pôdu.
bršlen Čítajte aj V zime prichádza na scénu nenáročná dlhoveká drevina vhodná aj pre začiatočníkov. Jej najväčšou pýchou sú listy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vres #rašelina #okrasná drevina #rododendrony #pieris #vresovec #azalka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december