Ako ušetriť na záhrade a pritom sa nepripraviť o jej krásu a úrodu: naj tipy pre nízke rozpočty

Zriadenie a prevádzka záhrady niečo stojí. Našťastie sa však aj v tomto prípade dá šetriť na správnom mieste a šikovnými spôsobmi. Finančnú náročnosť môžete mnohými opatreniami zredukovať bez toho, aby sa to negatívne prejavilo na úhľadnosti a výnosoch. Počet a rôznorodosť metód na úsporu prinesie v súčte naozaj uspokojivé zníženie rozpočtu.

30.12.2022 06:00
nízkorozpočtová záhrada Foto:
debata

Nakupujte nad rámec jednej sezóny

Pri zaobstarávaní náradia a techniky nezabúdajte na ľudovú múdrosť, že nie ste takí majetní, aby ste si mohli kupovať lacné veci. Robustní pomocníci z kvalitných materiálov a v poctivom vyhotovení znamenajú primerane vyššie zriaďovacie sumy, v konečnom dôsledku sa však vďaka svojej trvácnosti oplatia viac ako zdanlivo výhodné akvizície sotva na jednu sezónu. Životnosť ešte predĺžite pravidelným čistením, uskladňovaním v suchu, olejovaním a ďalšou priebežnou údržbou.

Nezávislosť, dostupnosť a spoľahlivosť

Pestovanie vlastnej zeleniny síce priamo neokreše výdaje spojené so záhradou, skôr naopak, priaznivo sa však premietne do účtov za potraviny. Uhorky, rajčiny a paprika sa zakladajú i opatrujú značne ľahko a nepotrebujete ani pozemok – prosperujú aj v nádobách na balkóne alebo terase. Sprievodnými benefitmi sú nezávislosť od otváracích hodín, okamžitá dostupnosť a spoľahlivý pôvod zdroja vitamínov.

chlebové hnojivo Čítajte aj Geniálne hnojivo na väčšinu rastlín: lacné a jednoduché, vyživuje aj chráni pred škodcami a chorobami

Akcent na trvalky

V súvislosti s nízkorozpočtovou okrasnou záhradou presuňte akcent na trvalky a cibuľoviny na úkor letničiek. Ušetriť môžete aj zásluhou umného načasovania. Väčšina flóry je cenovo výhodnejšia na sklonku sezóny: napríklad populárne ruže. Rovnako ako pri šatníku si v špecializovanom obchode nepočínajte impulzívne: disciplinovane zohľadňujte výmeru, ktorú máte k dispozícii, ale aj konkrétne pôdne, klimatické a iné určujúce podmienky. Pri dlhodobom plánovaní sa zamerajte na rastliny, ktoré sa osvedčene dobre množia delením, respektíve sa ujímajú zo semien. Osivo je vždy lacnejšie ako predpestovaná vegetácia. Samozrejme, platí to aj pre plodonosné druhy.

Rastliny, zemina a hnoj za odvoz

Recyklujte a upcyklujte. Vyrobte si platformy na predpestovanie z téglikov, starých novín, kartónov po vajíčkach. Ako kvetináč poslúži aj opotrebovaný fúrik alebo vyradený riad. Na ohraničenie záhonov alebo ako oporu pre popínavky môžete použiť popadané či odrezané objemnejšie konáre. Ak budete mať kreativitu sústavne v pohotovostnom režime, určite vám napadnú mnohé originálne riešenia. Inšpirovať sa môžete aj na webe počas dlhých zimných večerov. Zároveň na záujmových fórach často nájdete rastliny, zeminu alebo prírodný hnoj iba za odvoz. Priam nevyhnutnosťou je vlastné kompostovisko presne v súlade s filozofiou udržateľného hospodárenia.

alchemilka Čítajte aj Čo s tienistou záhradou? Tipy na tieňomilné rastliny do problematických kútov, kde slnko nezasvieti

Zalievajte vodou zadarmo

Zachytávajte do suda zrážky a využívajte ich na zalievanie. Pre rastliny je takáto voda vhodnejšia ako upravovaná pitná z kohútika, z ekologického hľadiska budete mať veľké plus a ekonomicky vám ubudne mínusová položka. Stolitrovú nádobu s bezpečnostným krytom chrániacim deti i drobnú faunu a okrem toho eliminujúcim riziko vzniku liahne komárov dostanete približne za 30 – 35 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #náradie #trvalky #osivo #kompostovisko #zalievanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december