Zabudnite na petržlen. Valcuje ho tento zdravý, lacný a nenáročný zabijak baktérií

Popularita tejto lahodnej koreňovej zeleniny u nás už počnúc 18. storočím postupne klesala vinou novinky v podobe zemiakov. Príbuzný petržlenu paštrnák sa však v ostatnom období opodstatnene vracia do hry, kuchyne a komory. Nečudo: je väčší, zdravší a v pestovateľskom zmysle skromnejší.

05.01.2023 06:00
paštrnák Foto:
Výber odrôd paštrnáku u nás nie je príliš veľký, no rokmi osvedčené sú naozaj kvalitné. Do piesočnato-hlinitých, kyprých pôd určite zvoľte ‘Dlhý biely’, no v ponuke je aj ‘Kamo’.
debata (3)

Nenáročný po všetkých stránkach

Okrem mnohých iných prínosov vrátane chuťových obsahuje paštrnák siaty antibakteriálne pôsobiace éterické oleje. Starostlivosť je nenáročná aj pre začiatočníkov, zber takisto nevznáša mimoriadne nároky a skladovať tento zdroj prospešných látok môžete viacerými metódami.

Nepodliehajte panike, naisto vzíde

Obdobie zberu závisí od termínu výsevu. Celý proces trvá približne 180 dní, v klimaticky tvrdších podmienkach 200 dní. V prepočte je to približne pol roka, čiže napríklad od marca budete čakať nanajvýš do konca septembra. Po založení tohto druhu si môžete semená uchovávať na dodržiavanie kolobehu, ale nie viac ako rok. Odporúčaný rozostup pri výseve je 10 centimetrov (vždy po dve semená ako poistku, a to cca dva centimetre pod povrch) a medzi riadkami aspoň 30 centimetrov. Vzchádzanie môže trvať aj mesiac, dovtedy teda nepodliehajte panike. Paštrnák vyznáva slnečné stanovište s kyprým humóznym zázemím a primiešaným kompostom. Nezaškodí občasné opracovanie motyčkou. Ak sa dá, nezhutňujte podložie šliapaním naň. Do susedstva sa hodia cvikla, špenát či cibuľa, značne menej mrkva.

kumkvat Čítajte aj Je veľmi zdravý, maličké plody vám dodajú vitamíny i minerály, jedlá je aj šupka. Super ovocie, ktoré sa zaslúžilo o vznik limetky

Mrazíky vypudzujú horkosť

Pri neskorej sejbe okolo júna príde úroda vhod v januári či februári, keď inak je núdza o prísun vitamínov z vlastnej zásobárne. Labužníci odprisahajú, že po vyštípaní mrazíkmi šmakuje paštrnák ešte lepšie, lebo pôvodný mierne horkastý tón vypudí príjemná sladkosť. Pred vyňatím rastliny zo zeme uvoľnite zeminu vyradenou príborovou vidličkou alebo rýľovacími vidlami. Žltkastý koreň s bielym vnútrom, o ktorý primárne ide, vytiahnite ručne a vňať odrežte, ale nevyhadzujte: hodí sa ako korenina do polievok a na dusené pokrmy.

Šup s ním do piesku

Paštrnák môžete ponechať v pôde aj po dosiahnutí zrelosti, najmä pri neskorom výseve však hrozí, že sa oň nechcene podelíte s vyhladovanými hrabošmi. Bezpečnejším riešením je simulácia vonkajších podmienok v chladnej pivnici, do ktorej umiestnite vedrá či debničky s mierne navlhčeným substrátom alebo pieskom a úrodu poprekladajte.

harmanček Čítajte aj Zápaly, bolesti, chronické ťažkosti. Keď vás trápia močové cesty, pomôžu rastliny, ktoré by ste si inak ani nevšimli

Pred zmrazením ho spracujte

Pri okamžite nespracovateľnej záľahe a zároveň dostatku priestoru v mrazničke, samozrejme, môžete využiť aj umelé stupne pod nulou. Korene zvrchu ošúpte podobne ako mrkvu a dôkladne ich poumývajte tečúcou vodou. Na kúsky hliny uviaznuté vo vrásnení použite kuchynskú hubku alebo kozmetickú špongiu. Následne odstráňte všetky mäkké, zhnité a poškodené časti, nakrájajte paštrnák na kocky s veľkosťou sústa a v uzavretom mikroténovom vrecku vložte do mrazničky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #petržlen #antibakteriálny #éterické oleje #paštrnák
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december