Je trampolína a plastový domček na hranie naozaj dobrý nápad? Prečo je lepšie niekedy neustúpiť, keď vám s tým deti pília uši

Záhrada je miestom oddychu aj úžitku pre celú rodinu. Preto by sme sa nemali pri jej úpravách zameriavať výlučne na deti. Postupne by sme totiž mohli dostať záhradu do stavu, že by to už nebola zelená oáza, ale sklad hračiek. Každý rodič prirodzene túži plniť detské priania, no pri výbere rôznych prvkov do záhrady treba postupovať uvážlivo.

07.01.2023 06:00
domček na hranie Foto:
debata (1)

Dvakrát meraj a raz zariaďuj

Dnes vám možno deti pília uši s domčekom na hranie alebo trampolínou, ale viete vy, čo bude ďalšie leto? Deti rastú rýchlo a už o pár mesiacov sa môžu na vysnívané hračky pozerať bez štipky záujmu. A vy budete mať v záhrade mini verziu detského ihriska, ktorá bude každému len prekážať. Preto si treba každú výraznú úpravu záhrady poriadne premyslieť. Ideálne sú variabilné riešenia, ktoré umožňujú prispôsobovať jednotlivé prvky nielen veku detí, ale aj potrebám a životnému štýlu celej rodiny, ktorej sú deti súčasťou.

netarinky Čítajte aj Máte radi broskyne, ale prekážajú vám ich chĺpky? Siahnite po ovocí, ktoré ich tromfne. Má hladkú šupu a je ešte sladšie

Aj v záhrade platia pravidlá

Ak má záhrada slúžiť aj na hry detí, je dobré rozdeliť ju na zóny podľa účelu. Jedna zóna bude slúžiť výlučne deťom a ich hrám. V tejto časti môžu skákať, behať, dupať, stavať si bunkre, piecť blatové koláče alebo hádzať si loptu bez strachu, že niečo zničia. V detskej zóne môžu mať aj vlastné záhony, kde sa priučia záhradkárčeniu a starostlivosti o rastliny. Deti by mali pochopiť aj to, že v záhrade takisto platia isté pravidlá. Kým v detskej zóne sa môžu vyšantiť, medzi kvetinovými záhonmi už hra s loptou nemá miesto. Detská zóna by mala byť od zvyšku záhrady oddelená chodníkom. Ten tvorí nielen jasnú optickú hranicu, ale je zároveň aj spojnicou s inými zónami.

Čo deti určite ocenia

  • Blízkosť vody. Je praktické, keď je v blízkosti detskej zóny prívod na vodu. Deti ho určite s nadšením využijú pri hrách. Dospelí zasa ocenia, keď sa deti opláchnu od piesku, trávy či blata ešte pred vstupom do domu.
  • Trampolínu. Vždy zaručí kopec zábavy, no veľmi dôležité je dbať na bezpečnosť. Z tohto dôvodu je oveľa lepšia trampolína zapustená do zeme než voľne stojaca.
  • Pieskovisko. Deti sa v piesku hrávajú od útleho detstva. Táto hra baví už batoľatá, ktoré ešte ani nevedia chodiť a radosť z pieskoviska vydrží deťom mnoho rokov. Pokiaľ zaobstaráte prenosné pieskovisko, môžete ho zo záhrady ľahko odstrániť, keď už deti nebude baviť.
  • Domček na hranie. Radšej väčší ako malý. Väčší domček totiž neskôr poslúži aj ako preliezačka alebo šmýkačka. Keď deti vyrastú, môžeme ho premeniť na záhradný domček alebo úložný priestor.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #detske ihrisko #trampolína #domček na hranie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december