Jedna z najlepších liečivých rastlín: Má protirakovinové účinky, znižuje tlak, hojí poranenia a odpudzuje škodcov

Túto peknú letničku môžeme pestovať v kvetinových, ale aj v zeleninových záhonoch. Nechtík lekársky má jedlé kvety, ktorými sa okrem iného dá nahradiť obľúbený, no drahý šafran. Rastlina má popri svojich mnohých pozitívach aj to, že nevyžaduje prakticky žiadnu starostlivosť. Úspešne ju môžu pestovať i začínajúci záhradkári alebo ľudia, ktorí na záhradu nemajú čas.

07.01.2023 15:00
nechtík Foto:
debata

Ako ho pestovať

Nechtík vysievame priamo na záhon od marca až do mája, vysemeňuje sa aj sám. Vždy po pár týždňoch môžeme pridať ďalšie riadky, nechtík tak bude kvitnúť až do novembra. Potrebuje slnečné miesto zbavené buriny a dostatok vlahy. Keď je pôda vyživená, nie je potrebné hnojenie. Pokiaľ sa rozhodneme hnojiť, treba dávať pozor na prehnojenie dusíkom. Vtedy by rastliny kvitli málo a vytvárali by skôr zelenú masu. Nechtík dorastá do výšky asi 50 – 80 centimetrov. Do záhrady láka opeľovače a odpudzuje z nej škodcov.

kumkvat Čítajte aj Je veľmi zdravý, maličké plody vám dodajú vitamíny i minerály, jedlá je aj šupka. Super ovocie, ktoré sa zaslúžilo o vznik limetky

Prečo je taký liečivý

Na lekárske účely sa využíva najmä nechtík s oranžovými kvetmi. Má skutočne mnohostranné liečivé účinky, vďaka ktorým patrí medzi najlepšie liečivé rastliny. Pomáha hojiť poranenia a zlepšiť stav pokožky, podporuje činnosť tráviacej sústavy. Nechtík obsahuje látku lykopén, ktorá výrazne znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty a využíva sa aj pri liečbe rôznych foriem rakoviny. Nechtík tiež znižuje krvný tlak, zmierňuje horúčky a kašeľ, upokojuje rozbúrené nervy. Pomáha zmierniť menštruačné aj reumatické bolesti, ďalej bolesti hlavy, hemoroidy či kŕčové žily. Má aj mnohé ďalšie priaznivé účinky na zdravie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #lykopén #Nechtík lekársky #liečivá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december