Nápadne pripomína zeler, polievka sa bez neho neráta. Prospieva tráveniu, žlčníku aj kĺbom, dá sa pestovať kdekoľvek

Jeho listy sa nápadne podobajú listom zeleru a podobne sa aj používajú. Ligurček lekársky je známe polievkové korenie, ktoré sa pridáva aj k zemiakom, do fašírok či omáčok. Používa sa v rôznych koreninových zmesiach. V princípe sa dá využiť pri príprave všetkých jedál, kde používame petržlen alebo zeler. Ligurček obsahuje vitamíny, enzýmy a silicu, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie.

08.01.2023 06:00
ligurček Foto:
Sušiť sa dá aj koreň ligurčeka. Dokonca je ešte aromatickejší než listy. Zberá sa na jeseň, suší sa pri teplote do 40 °C a melie na jemný.
debata

Kde a ako ho pestovať

Ligurčeku sa darí prakticky všade, ale najviac vo vlhkejších pôdach na slnku alebo v polotieni. Keďže semená majú nízku klíčivosť, vysievame ho čo najskôr, hoci aj hneď po zbere na jeseň, a to priamo na záhon alebo do pareniska. Jednoročné rastliny vysádzame koncom leta. Listy ligurčeka môžeme zbierať už prvý rok po vysadení, korene na liečivé účely zbierame z dvojročných a starších rastlín. Rastline sa bude dariť aj na balkóne, môže dorásť až do výšky dvoch metrov. Ligurček potrebuje pravidelnú zálievku a aby sme ho ochránili pred chorobami, neumiestňujeme ho v blízkosti príbuzných rastlín, ako je zeler, mrkva či paštrnák.

paštrnák Čítajte aj Zabudnite na petržlen. Valcuje ho tento zdravý, lacný a nenáročný zabijak baktérií

Čo všetko lieči

Ako liečivá rastlina pôsobí ligurček priaznivo na trávenie – zmierňuje nadúvanie, podporuje chuť do jedla aj tráviace procesy. Podporuje látkovú výmenu, pôsobí močopudne a má priaznivé účinky na činnosť žlčníka. Je aj afodiziakom a pozitívne vplýva na ženské i mužské problémy. Pomáha aj pri problémoch s dýchacími cestami, s kĺbmi, podporuje krvotvorbu. Ligurčekový kúpeľ zmierni ťažkosti ľudí, ktorí sa nadmerne potia. Olejový obklad s ligurčekom zmierni kožné problémy.

Ako ho zbierame a spracúvame

Využiť môžeme všetky časti rastliny, najčastejšie sa používa vňať, no najsilnejšie liečebné účinky má koreň. Lístky po zbere opatrne, no dobre umyjeme, rozložíme na tenkú vrstvu a necháme vysušiť. Sušíme ich v tieni na vzdušnom mieste. Po vysušení uskladníme ligurček v uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste. Ligurček sa používa čerstvý, sušený, dá sa z neho pripraviť čaj aj likér alebo žalúdočné kvapky.

Video
Doprajte si mäsovú chuť s vegánskymi náhradami mäsa Goody Foody napríklad podľa receptov z tohto videa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #žlčník #afrodiziakum #vňať #ligurček #klíčivosť
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december