Radšej mráz a kopy snehu než príjemné predjarie. Ako zabrániť poškodeniu rastlín, keď v januári nie je dosť zima

Na prelome zimy a jari ohrozujú záhradu teplotné výkyvy aj suché mrazy spojené so slnečným žiarením. V premenlivej fáze pred začiatkom hlavnej pestovateľskej sezóny môžete podporiť odolnosť rastlín v úžitkových aj okrasných záhonoch viacerými metódami.

09.01.2023 06:00
ochrana zeleniny Foto:
debata

Zeleninu ochráňte netkanou textíliou

Zeleninové hriadky prikryte mrazuvzdornou pokrývkou, ktorá dostatočne zateplí vzchádzajúcu reďkovku, mrkvu či šalát až do mínus 5 stupňov. Pri zadovažovaní rátajte s tým, že rozmer musí byť približne dvojnásobkom šírky záhonu, aby ste dopriali dostatok priestoru na rast aj vyšším druhom typu kapusty, mangoldu či póru. Hmotnosť netkanej textílie okolo 20 gramov na meter štvorcový poskytuje vyhovujúcu vzdušnosť aj priehľadnosť. Pre drsnejšie regióny sú k dispozícii hrubšie varianty s váhou cca 50 gramov na meter štvorcový, ale zredukujte ich používanie na nevyhnutné minimum času vzhľadom na potenciál nežiaduceho hromadenia dusičnanov. Stometrovú rolku so šírkou zhruba meter a pol zoženiete orientačne za 30 eur.

marhule Čítajte aj Zdravé, veľké a šťavnaté plody nie sú samozrejmosť. Ako docielite, aby marhule bohato rodili?

Črepníkové ruže ukryte do tieňa

Obnažené ruže v črepníkoch najviac trpia na kombináciu slnka a mrazu. Ak nádoby nemôžete z priestorových dôvodov umiestniť do tieňa, zahaľte konáriky vrecovinou alebo špeciálnymi návlekmi. Inak svit predčasne aktivuje výhonky a vystaví ich napospas mínusovým teplotám. Rovnaké odporúčanie sa týka korún stromčekových ruží. V januári je rozumným riešením popílenie odstrojeného vianočného stromčeka na vetvičky, ktorými zľahka obložíte ruže. Pri snežení nad rámec pár centimetrov je potrebné priebežne sneh striasať, aby svojou ťarchou nepolámal stonky.

Regulujte prostredie pre bylinky

Zimné dni bez mrazu využívajte na zalievanie vždyzelených rastlín. Cez olistenie sa totiž aj pri zamrznutej pôde odparuje voda, ale korene nedokážu absorbovať vlhkosť kompenzujúcu tento úbytok. Bambus či rododendron na to viditeľne reagujú preventívnym zrolovaním listov. Výdatnejšie zavlažovanie však má zmysel až po trvalom rozmrznutí zeme. Stredomorské bylinky ako tymian, rozmarín alebo saturejka majú v našich končinách problém poradiť si so zimnou vlhkosťou i spomenutými suchými mrazmi atakujúcimi predovšetkým ich drevnaté časti. Prostredie uspokojivo zregulujete vrstvou dozretého záhradného kompostu a fixujúcimi halúzkami ihličnanov.

ligurček Čítajte aj Nápadne pripomína zeler, polievka sa bez neho neráta. Prospieva tráveniu, žlčníku aj kĺbom, dá sa pestovať kdekoľvek

Uviažte drdol pomocou motúza

Okrasným trávam s pôvodom v teplých končinách sa v chladných mesiacoch nesmie uprostred trsov, čiže v tzv. srdiečku, usadiť vlaha. O izoláciu pred neblahými poveternostnými vplyvmi sa postarajú vlastné listy – z rozkošateného tvaru ich približne vo výške pása upracte konopným motúzom do drdolu. Práve preto pristúpte k prevzdušňovaniu najskôr v marci, nie už na jeseň. Zbytočne by ste pokazili zimný dekoratívny efekt so srieňom a najmä zničili prirodzenú clonu. Spodok zahrňte mulčom zaťaženým čečinou. V náročnejších oblastiach pridajte obalovú vrstvu v podobe vyradenej rohožky z lyka či slamy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #ruže #mrazy #predjarie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december