Na narcisy nemusíte čakať do jari. Zaveste ich na špagátik a hlavne si ich nepomýľte s cibuľou

Záhradu, balkón alebo terasu síce skrášlia až vo veľkonočnom období, interiér však dokážu zútulniť o čosi skôr. V sklenenej nádobe pritom potešia aj v udržateľnejšej podobe než tej rezanej. Cibuľoviny nepotrebujú nepriehľadný kvetináč so zeminou. Bez výhrad si osvoja aj transparentnú vázu naplnenú kamennou drvinou. Príprava takejto živej dekorácie je úplne jednoduchá.

09.01.2023 15:00
narcisy Foto:
debata

Špičkou nahor a bez pritláčania

Použite pohár s výškou aspoň 20 centimetrov a skôr oblého tvaru. Zhruba do polovice ho naplňte ozdobným štrkom s priemerom kamienkov do 5 milimetrov. Okraje vysteľte tenkými ohybnými konárikmi. Aranžmán prípadne doplňte prírodnými prvkami: machom, pierkami, v sviatočnom období pokojne aj kraslicami. Na podložie bez vtláčania posaďte cibuľky špičkami nahor. Pri menšej nádobe stačí aj jedna. Ak sú dve či tri, ponechajte medzi nimi rozostupy, ktoré znižujú riziko zahnívania. Situovaním cibuliek blízko okraja si doprajete príležitosť sledovať rozmach korienkov, čím naplno využijete transparentnosť platformy.

nechtík Čítajte aj Jedna z najlepších liečivých rastlín: Má protirakovinové účinky, znižuje tlak, hojí poranenia a odpudzuje škodcov

Dva týždne v chlade a tme

Nalejte vodu, optimálne nazbieranú dažďovú. Tekutinu z distribučnej siete odvápnite prevarením a precedením cez kávový filter. Hladina v podloží sa má len zľahka dotýkať spodku cibuľky. Zásluhou priehľadnosti pohára sa tento pokyn dá bez problémov precízne dodržať. Odložte nádobu na chladné tmavé miesto. Simuluje to podmienky vzchádzania v exteriéri v pôde. Počkajte dva týždne, vylejte vodu a do novej už primiešajte tekuté hnojivo s príslušným určením. Vlahu odvtedy vymieňajte s týždňovou frekvenciou. Zabránite tým rozkladu a puchu. Potrvá zhruba mesiac od výsadby, kým sa budete môcť pokochať pohľadom na rozkvitnuté narcisy a oblažiť si čuch ich nezameniteľnou­ vôňou.

Na vode alebo v machu

Podobnou metódou je vystlanie nádoby len spomenutými odlistenými pružnými halúzkami, ktorými vytvarujete vnútorné hniezdo bez použitia štrku. Bujnenie korienkov úplne priamo budete môcť sledovať, keď cibuľku narcisu, tulipánu či hyacintu zapasujete do otvoru rozmerovo vhodnej nádoby a ponecháte ju iba na vode obohatenej tekutým hnojivom. Pre potomkov je to príkladná škola hrou. Navyše, nové uplatnenie takto nájdete nadbytočným zaváraninovým pohárom. Aj bez nich sa zaobídete pri originálnom japonskom štýle kokedama (na ilustračnej fotografii). Cibuľku obaľte substrátom a machom a výslednú „hrudku“ ešte dotvorte dekoračnými predmetmi. Inštaláciu upevnite motúzom či drôtikom a položte na plytkú misku alebo dokonca len tak niekam zaveste: pôsobí to veľmi atraktívne. Priebežne osviežujte vlahou z rozprašovača.

ligurček Čítajte aj Nápadne pripomína zeler, polievka sa bez neho neráta. Prospieva tráveniu, žlčníku aj kĺbom, dá sa pestovať kdekoľvek

Pozor na zámenu s konzumnou cibuľou

Samozrejme, narcisy po odkvitnutí nemajú životnosť za sebou. Niekoľko dní pozhovejte, opatrne odstráňte suché stonky a v okrasnom záhone vložte cibuľky do výsadbových otvorov s hĺbkou rovnajúcou sa trojnásobku šírky podzemku. Pri manipulácii s narcismi sústavne myslite na to, že sú toxické vrátane stoniek a listov. Používajte rukavice a najmä zabráňte eventuálnej zámene s konzumnou kuchynskou ingredienciou, čo sa pri skladovaní teoreticky môže udiať. Explicitne upozornite deti, ale pre istotu aj dospelých členov rodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #JAR #cibuľoviny #narcisy #kokedama
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december