Ak kry ponecháte samy na seba, poradia si. Budú rásť, kvitnúť aj rodiť. Otázka je, či vám to bude stačiť. Rezom dosiahnete oveľa viac

Prerezávať treba, keď regulujeme výšku kríka, jeho tvar a hustotu, a keď budujeme úroveň, na ktorej chceme mať kvety. Preto sa pred rezom treba rozhodnúť, ktoré ciele budeme sledovať. Kríky ponechané na seba rastú do hora aj do bokov a kvitnú na starom dreve, ku koncu vegetačného obdobia aj na nových výhonkoch. Kry však treba prerezávať, aby nekvitli každý rok čoraz vyššie.

10.01.2023 06:00
rez kríkov Foto:
debata

Čo rezať na jar a čo na jeseň

Pri prerezávaní krov musíme byť opatrní. Na jeseň neprerezávame druh, ktorý kvitne na jar, lebo ostriháme kvety budúcej jari. Takéto kríky sa režú na jar po odkvitnutí, aby počas leta rástli a vytvorili drevo, na ktorom zakvitnú kvety budúceho roka. Na jeseň režeme kríky, ktoré kvitnú na prírastkoch nasledujúceho roka. Na jeseň môžeme kry aj tvarovať, ale uvoľneným rezom. Prestrihávame najmä husté a prerastené kry ako krušpán a cezmínu. Režeme ostrými nožnicami, čisto a buď tesne nad kolienkom alebo k hlavnému kmeňu.

marhule Čítajte aj Zdravé, veľké a šťavnaté plody nie sú samozrejmosť. Ako docielite, aby marhule bohato rodili?

Ruže sú osobitná kapitola

Kríčkové ruže nepotrebujú prerezávanie. Mnohokvetým ružiam prospeje tvarovanie a odstránenie mŕtveho dreva, hybridy sa silne skracujú na druhý až tretí púčik na bočných hlavných konároch. Nový obrast vyženie z ponechaných púčikov, preto režeme s ohľadom na tvar, ktorý chceme dosiahnuť. V chladnejších oblastiach robíme tento rez na jar.

Dvakrát merajte, raz režte

Prerezávanie nie je ťažké a treba si uvedomiť, že ani vtedy, keď urobíte chybu, nemôžete rastlinu zničiť. Väčšinou ju rezom len povzbudíte k rastu. Pozor však pri poloodolných druhoch ruží, ktoré môžete zničiť príliš včasným rezom. Ke'd chceme dosiahnuť ploskejší tvar kríka, dá sa odstrániť alebo zrezať stred mnohých kríkov, ktoré majú silný hlavný výhonok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tvarovanie #kríky #kry #rez kríkov #prerezávanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december