Najčastejšia chyba, ktorú robia ľudia pri výsadbe živého plota. Potom sa čudujú, že im rastliny hynú

Pokiaľ nechcete svoj pozemok ohradiť múrom, kovom alebo drevom, siahnete po živom plote. Zelené ploty majú svoje nesporné výhody. Vytvárajú v záhrade príjemnú mikroklímu aj atmosféru, zachytávajú prach i hluk a pri správnej voľbe rastlín sú porovnateľne silné ako ploty z pevných materiálov. Výber živého plota závisí od lokality, zámeru, štýlu záhrady aj okolia, pôdy a pochopiteľne aj od vkusu majiteľa.

12.01.2023 06:00
živý plot Foto:
debata (1)

Živé ploty môžeme rôzne rezať a tvarovať. Rastlinám, ktoré len stratili formu, stačí slabé tvarovanie. Taký je napríklad Berberis, Escallonia alebo Pyracantha. Potom sú druhy, ktoré potrebujú skôr orezávanie ako strihanie, ako vavrínovec lekársky. No a napokon máme druhy, ktorých kompaktnosť sa udržiava strihaním. To je dobre známy Buxus, Taxus alebo Cupressocyparis.

Ako ho umiestniť

Nestačí len kopírovať pri výsadbe rastlinami hranicu pozemku. Rozmiestnenie určujú aj druhy, pričom berieme do úvahy najmä množstvo snehových zrážok v zime. V oblastiach, kde zvykne silno snežiť, sa strihané živé ploty polámu často ešte skôr, než z nich strasiete sneh. Účelové tvarovanie živých plotov nám môže pomáhať vyhnúť sa tejto pohrome, no želaný tvar tak nedosiahneme.

rez kríkov Čítajte aj Ak kry ponecháte samy na seba, poradia si. Budú rásť, kvitnúť aj rodiť. Otázka je, či vám to bude stačiť. Rezom dosiahnete oveľa viac

Ktorú chybu najčastejšie robíme

Všeobecnou chybou pri zakladaní živého plota je, že sadíme jednotlivé komponenty príliš husto vedľa seba v snahe dosiahnuť čo najskôr požadovaný obrazec. Potom plot ešte silno zavlažujeme a prihnojujeme. Pri týchto pestovateľských chybách rastliny v živom plote dosiahnu príliš rýchlo svoj dospelý vek a odumierajú. Preto treba vysádzať rastliny len na odporúčané vzdialenosti. Pri rýchlo rastúcich druhoch nezastavujeme násilne ich rast, keď dosiahli požadovanú výšku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sadenie #rastliny #živý plot #rez a tvarovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december