Viete, čo je to pohodlná zelenina? Pozná ju každý, ľahko ju vypestujete, lacno a zdravo ňou nakŕmite celú rodinu

Záhrady plnili kedysi predovšetkým úžitkovú funkciu, slúžili najmä na pestovanie zeleniny a ovocia. Neskôr sa dominantnou stala okrasná časť. Na tú stále nedáme dopustiť, no čoraz viac záhradkárov zvažuje návrat k pestovaniu vlastnej úrody. Hlavnou motiváciou je snaha získať zdravé potraviny a ušetriť.

12.01.2023 15:00
zeleninová záhrada Foto:
debata (3)

Aj chutná je, aj pekná

Záhradkári väčšinou umiestňujú úžitkovú časť záhrady čo najďalej od domu, no aj zelenina môže plniť zároveň ozdobnú funkciu. Dobre usporiadané hriadky pôsobia esteticky a zrak osviežuje každá zeleň, teda aj tá zo zeleniny. Zeleninová záhradka blízko pri dome je aj veľmi praktická, najmä pokiaľ ju máme pri kuchyni. Ani nadšení pestovatelia – estéti by však nemali zabúdať na praktickú stránku veci. Ak chcete byť do veľkej miery sebestační, celková starostlivosť o zeleninovú záhradku (od výsadby až po zber a uskladnenie úrody) by mala zodpovedať času, ktorý v záhrade strávite.

paštrnák Čítajte aj Zabudnite na petržlen. Valcuje ho tento zdravý, lacný a nenáročný zabijak baktérií

Máte dosť plochy a síl?

Väčšina záhradkárov, ktorá uvažuje o pestovaní vlastnej zeleniny, nevie, koľko plochy na to potrebuje. Všeobecne platí, že pokiaľ máte k dispozícii aspoň sto metrov štvorcových, pri rozumnom hospodárení a narábaní s priestorom dokážete zabezpečiť zeleninovú sebestačnosť štvorčlennej rodine. Väčšinou je však potrebná väčšia plocha, ideálne okolo tristo metrov štvorcových, a s ňou aj viac času a práce, ktoré treba zeleninovej záhrade venovať. Preto treba ešte pred založením záhrady zvážiť, či na ňu budete mať dosť síl a času.

ligurček Čítajte aj Nápadne pripomína zeler, polievka sa bez neho neráta. Prospieva tráveniu, žlčníku aj kĺbom, dá sa pestovať kdekoľvek

Stavte na pohodlnú zeleninu

Samozrejme, sebestační nemusíte byť vo všetkom. Ak vám stačia niektoré druhy zeleniny, v malej záhrade možno vytvoriť plochu na produkciu pre rodinnú potrebu v minimálnom formáte. Dá sa to s takzvanou pohodlnou zeleninou, čo sú letné šalátoviny, kríčková fazuľa, paradajky a bylinky. Vyvarujte sa preplnenia záhrady zeleninou, nemusíte mať všetko. Aj so základným variantom zabezpečíte rodine čerstvé a lacné vitamíny. Pokiaľ máte viac priestoru, môžete produkciu obohatiť o popínavú fazuľu, zemiaky, ružičkový kel. Tieto druhy môžete umiestniť kdekoľvek, hoci aj medzi drobné ovocie.

Pozrite sa k susedom

Ak si nie ste istí, ktorej zelenine sa bude u vás dariť, pozrite sa, čo pestujú susedia. Umiestnenie záhrady určuje rastliny, ktoré rastú najlepšie. Takisto platí, že čím miernejšie podnebie, tým lepší výnos. Produkcia bude vyššia, keď si necháte urobiť rozbor pôdy a potom budete cielene hnojiť. Vlastná zelenina je určite zdravšia než tá z obchodu a ak ju máte aj kde skladovať, s pestovaním neváhajte.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #bylinky #paradajky #zdravé potraviny #fazuľa #záhradkári #úžitková záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december