Z jeho nádherných kvetov neodtrhnete oči. Tento okrasný strom nepotrebuje starostlivosť, aj rez si pýta iba pri poškodení.

Jedna z prvých drevín, ktoré kvitnú na jar, je magnólia. Tento ker je neprehliadnuteľný. V čase, keď je záhrada po zime ešte stále skoro úplne holá, upúta magnólia nádhernými veľkými ružovkastými kvetmi. Rastlina nekvitne dlho, no o to väčšiu radosť nám na jar prináša. Aj po odkvitnutí je počas celej vegetačnej sezóny stále atraktívna svojimi listami.

13.01.2023 06:00
magnólia Foto:
debata

Všetky oči na mňa

Magnóliu vysádzame buď skoro na jar alebo na jeseň. Dodržiavame pritom rovnaký postup, ako pri sadení ktoréhokoľvek iného stromu. Korene magnólie by nemali rásť do kruhu, preto ich prestriháme, ak sú skrútené do tohto tvaru. U nás je najznámejšia magnólia soulangova, ktorá na seba pritiahne počas kvitnutia všetky pohľady. Obľúbené sú aj ďalšie druhy, napríklad magnólia ľaliokvetá, veľkokvetá alebo holá.

rez kríkov Čítajte aj Ak kry ponecháte samy na seba, poradia si. Budú rásť, kvitnúť aj rodiť. Otázka je, či vám to bude stačiť. Rezom dosiahnete oveľa viac

Ide to aj v kvetináči

Hoci magnóliu poznáme najmä ako okrasný strom, ktorý rastie v záhradách a parkoch, dá sa pestovať aj v kvetináči na slnečnej terase. Teda aspoň spočiatku, pretože neskôr treba rátať s výsadbou von. Magnólia má rada rovnomerne vlhkú pôdu, preto substrát nenechávame vyschnúť. Použijeme substrát pre kyslomilné rastliny a dbáme na pravidelné polievanie. Po roku rastlinu presadíme a o sedem až osem rokov ju vysadíme do záhrady. Magnólia je vďačná drevina, pretože nepotrebuje takmer žiadnu starostlivosť. Režeme ju iba vtedy, keď má suché alebo poškodené konáre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rez #Magnólia #drevina #okrasný strom
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december