Ktoré rastliny porastú aj pod stromami? Výber je obmedzený, ale rozhodne nie chudobný. Jedna vec je vždy dôležitá

Výber rastlín, ktoré budú bez problémov rásť aj pod stromami, sa obmedzuje na tieňomilné rastliny. Tie znesú aj neveľmi priaznivé podmienky, ako je nedostatok slnka a konkurencia mocných koreňových systémov stromov. Pri výbere vhodných rastlín treba brať do úvahy aj typ pôdy, aj keď tieňomilné rastliny zvyknú rásť i na veľmi nehostinných miestach.

14.01.2023 06:00
tieňomilné rastliny Foto:
debata

Čo pri suchej a chudobnej pôde

Keď máte pôdu suchú, chudobnú na živiny a vápnitú, pekný rastlinný koberec vytvorí pri stromoch kombinácia pestrolistých rastlín, ako je napríklad hluchavník, brečtan, pachysandra vrcholová a zimozeleň menšia. Ak je pôda hlinitá a výživná, výber rastlín je oveľa širší. Môžete skúsiť modro kvitnúci pupkovec, kostihoj alebo krpčiarky, ktoré potláčajú buriny. Tieňomilný je aj áron škvrnitý a jeho odrody.

rez kríkov Čítajte aj Ak kry ponecháte samy na seba, poradia si. Budú rásť, kvitnúť aj rodiť. Otázka je, či vám to bude stačiť. Rezom dosiahnete oveľa viac

Treba im pomôcť

Keď vysádzate pôdopokryvné rastliny pod stromy, najskôr treba vidlami rozrušiť pôdu medzi koreňmi. Potom dodáme do pôdy živiny v podobe dobre rozloženého kompostu. Pod ovocné kry, ako sú egreše a ríbezle, sú vhodné jahody. Poslúžia ako pokryv pôdy a pritom ich plytké korene nebudú konkurovať krom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #brečtan #tieňomilné rastliny #rastliny pod stromami
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december