Pomáha liečiť kĺby, hojiť rany a tlmiť zápaly. Keď ho zapracujete do hnojiva, prospeje aj záhrade

Organické obohacovanie rastlín namiesto používania priemyselných preparátov má veľa predností počnúc a zďaleka nekončiac ekologickými. K zatiaľ pomerne málo známym bio prostriedkom patrí kostihojový hnoj.

15.01.2023 06:00
kostihoj Foto:
debata

Nenáročná vlastná produkcia, úspora financií a v neposlednom rade, samozrejme, ohľaduplnosť k životnému prostrediu – to je základný okruh prínosov naturálnych hnojív. Zaujímavou alternatívou pomerne rozšíreného žihľavového výťažku je kostihojový. Ako si ho môžete vyrobiť?

Kombinácia so žihľavovým parťákom

Kostihojový hnoj prostredníctvom draslíka, dusíka, fosfátov a stopových prvkov výborne funguje pri podnecovaní rastu flóry. Zároveň zvyšuje jej odolnosť proti chorobám a škodcom. Kombinácia či striedanie roztoku so spomenutým žihľavovým parťákom pridáva horčík a železo na zvýšenie komplexnosti účinku.

nechtík Čítajte aj Jedna z najlepších liečivých rastlín: Má protirakovinové účinky, znižuje tlak, hojí poranenia a odpudzuje škodcov

Terapeutické uplatnenie od staroveku

Kostihoj lekársky (Symphytum officinale) je trváca približne metrová ochlpatená bylina s purpurovými kalichovitými kvetmi kvitnúcimi od mája do septembra a lákajúcimi včelstvo. V ľudovej medicíne najmä zásluhou svojho koreňa s purinovým derivátom alantoínom, cholínom, kyselinou rozmarínovou a saponinoxidom A nachádza uplatnenie už od staroveku ako masť, gél či olejček. Slovenský názov jasne napovedá, na aký terapeutický účel sa oddávna využíva najhojnejšie. Okrem kostí však priaznivo pôsobí aj na kĺby, šľachy, tkanivá… Podporuje hojenie pomliaždenín, vykĺbení a podvrtnutí, uľahčuje resorpciu hematómov, zrýchľuje zaceľovanie rán, mierni zápaly povrchových žíl, tlmí problémy so sedacím nervom. Prípadné vnútorné použitie však určite treba konzultovať s lekárom.

harmanček Čítajte aj Zápaly, bolesti, chronické ťažkosti. Keď vás trápia močové cesty, pomôžu rastliny, ktoré by ste si inak ani nevšimli

Znesie aj slnečno a sucho

V prirodzenom prostredí sa kostihoju darí hlavne v tôňach na brehoch vodných plôch či tokov alebo na podmáčaných lúkach. Ak si ho však nechcete zbierať na potulkách prírodou, ale radšej držať poruke v záhrade, máme povzbudivú správu. Obstojne toleruje aj polotieň či slnečné stanovište a celkovo skôr suché prostredie.

Do opadnutia peny

Na kostihojové hnojivo potrebujete približne jeden kilogram štetinatých listov. Nahrubo nasekané ich vložte do dostatočne veľkej nádoby a zalejte desiatimi litrami vody – ideálne nazbieranej dažďovej. Vedro prekryte priedušnou textíliou, aby sa doň nedostal hmyz. Fermentácia sa spustí do dvoch dní. Obsah raz denne premiešajte. Počkajte na koniec kvasného procesu, ktorý prezradí charakteristická ťažká aróma a opadnutie peny. Pri teplote 20 – 25 °C sa to udeje približne za desať dní od založenia.

rakytník Čítajte aj Nenáročná drevina, ktorá dáva super zdravé plody. Podporujú imunitu, trávenie, znižujú cholesterol a majú viac vitamínu C ako pomaranče

Zvyšok vylejte na kompost

Výsledný macerát aplikujte iba po zmiešaní s čistou vodou v pomere 1 : 10, pri sadeničkách vo vývoji dokonca stačí 1 : 20. S dvojtýždňovou periodicitou ho nalievajte na pôdu, nie na samotné rastliny. Agresívne zložky výluhu by ich aj po zriedení mohli pri priamom zásahu poškodiť. Neuskladňujte: nepoužitý zvyšok vylejte na kompost. Obohatenie kostihojovým extraktom uvíta predovšetkým zelenina s vysokým nárokom na živiny – napríklad rajčiny a cukety. Prospieť však môžete aj exteriérovej črepníkovej flóre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompost #hnojivo #kostihoj #bio hnojivo #organické hnojivo #žihľavový výťažok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december