Najvďačnejšie tieňomilné rastliny, ktoré prosperujú a pekne kvitnú aj bez slnka. Ako na to, aby ani miesta v úplnom tieni neostali holé?

V každej záhrade sa nájdu čiastočne tienisté alebo aj úplne zatienené miesta, kam slnko nezasvieti. Neznamená to však, že takéto zákutie musí ostať holé a nepekné. Príroda nám dáva mnoho možností, ako skrášliť takéto miesta. Prinášame prehľad tých najvďačnejších tieňomilných rastlín.

15.01.2023 15:00
pakost Foto:
debata

Hoci zima sa ešte nevzdala svojej vlády, záhradkári v tomto čase už cítia vo vzduchu prísľub jari. Na začiatku novej sezóny sú ešte opadavé stromy a kry bez listov a slnko cez ne prenikne až k pôde. No čoskoro nato sa listy rozvinú a pod drevinami už bude iba tieň. Také to miesta vyzerajú bezútešne, pokiaľ ich neoživíme žiadnou vegetáciou. To však nie je problém, treba len dobre vybrať.

Zložité, ale nie nemožné

Najmä neskúsení záhradkári sa vyhýbajú zložitým úsekom, ako sú práve polotienisté alebo tienisté miesta v záhrade. V skutočnosti je pestovanie v takýchto kútoch v princípe len vecou správneho výberu vhodných rastlín, ktorých nároky zodpovedajú danému miestu. Aj na zatienených stanovištiach sa niektorým rastlinám veľmi dobre darí. Známymi milovníčkami tieňa sú paprade. Vhodná je papraď samčia a hyacintovce britské či španielske.

tieňomilné rastliny Čítajte aj Ktoré rastliny porastú aj pod stromami? Výber je obmedzený, ale rozhodne nie chudobný. Jedna vec je vždy dôležitá

Ide to aj v úplnom tieni

Silenky a pakosty rozveselia aj miesta, kam slnko takmer alebo vôbec nedosiahne. Silenky s pakostami pekne ladia, pakosty ponúkajú niekoľko veľmi pekných kultivarov. Nesklame pakost hnedočervený ani pakost podzemkatý (na obr.). Podmienkam v tieni sa dobre prispôsobí aj mesačnica trváca, ktorá vytvára bohaté súkvetia. Na tienisté miesto je vhodný aj pľúcnik, ktorý je tiež veľkým lákadlom pre včely. Krásne sa dopĺňa s prvosienkami alebo tulipánmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tieň #polotieň #paprade #tieňomilné rastliny #pakosty #stromy a kry
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december