Bzučia, štípu, otravujú a roznášajú nebezpečné choroby. Čo vás ochráni pred komármi?

Náhle krupobitie, rámus od sebeckých susedov, invázia komárov. To sú častí ničitelia záhradnej pohody. Komáre sú nielen otravné, ale aj nebezpečné, pretože prenášajú choroby. Keď nechcete organizovať šampionát v striekaní repelentu alebo vynakladať prostriedky na komerčné sviečky či špirály, použite niektorú z prírodných metód.

16.01.2023 06:00
komáre Foto:
debata

Občas žufane nezaberú alebo sami zabudnete na opatrenia proti výskytu liahne komárov na hladine zrážkovej vody zachytávanej do suda na ekologické a úsporné polievanie. Ak napriek tomu odmietate rezignovať počas sezóny na pobyt na vzduchu, pripravte sa už teraz a použite osvedčené prostriedky vrátane predvídavej výsadby rastlín, ktoré odpudzujú bzučiacu a štípucu pliagu.

Éterické oleje platia aj na osy

Našťastie, väčšina metód proti komárom roznášajúcim aj život ohrozujúce choroby nezamoruje okolie spôsobom neznesiteľne iritujúcim čuchové bunky. Skôr naopak (azda s výnimkou aplikovania gáfru). Porozsýpajte v blízkosti sedenia škoricu, zapáľte vonnú sviečku s jej arómou, nad rámec jednej situácie založte hneď pri terase mačkami milovaný kocúrnik, nechtík, aksamietnicu, plektrant alebo alojziu citrónovú nazývanú aj citrónová verbena alias lípia. Neváhajte každý rok inštalovať do bylinkového črepníka bazalku obsahujúcu éterické oleje – vyplatí sa to. Aj preto, lebo práve táto zložka odháňa osy. Väčšími a na rovnakej báze vo váš prospech pracujúcimi vytrvalcami sú borievka, rozmarín a eukalyptus.

nechtík Čítajte aj Jedna z najlepších liečivých rastlín: Má protirakovinové účinky, znižuje tlak, hojí poranenia a odpudzuje škodcov

Vám limonáda, komárom odpudzovač

Vlastné zmysly oblažíte a komárie chúťky potlačíte prostredníctvom muškátov. Úlohu odpudzovača môžete delegovať aj na aníz. Spektrum odporúčaní zo studnice ľudových múdrostí je potešujúco veľké: patrí medzi ne špeciálny úkon s použitím šalvie. Vysušené a nadrobno podrvené listy vložte do ohňovzdornej misky a nechajte ich tlieť. Eventuálne porozkladajte citrusovú kôru hoci ako súčasť nonšalantnej dekorácie na záhradnú párty, keď obsah vyžmýkate do limonády. Kým prihodíte štipku mäty, aj jej poďakujte za príspevok k udržaniu komárov na dištanc. Detto sa týka pažítky čerstvo nakrájanej na kanapky.

K terase, pod vankúš i do skrine

Levanduľa zaberá hneď vo viacerých formách. Samozrejme, najprirodzenejšie je jej vysadenie a piplanie obďaleč exteriérových miest, na ktorých by ste radi relaxovali bez otravných hmyzích „upírov“. Navyše, lilavá ikona Stredomoria splní podobný účel v sypkej podobe vo vrecúšku pod vankúšom. Po zavretí do skrine zase levanduľa zredukuje riziko nasťahovania molí. Na dôvažok nádherne premkne oblečenie, osušky s uterákmi aj posteľnú bielizeň.

valeriána Čítajte aj Najlepšia proti úzkosti a stresu: Nenápadná rastlina pomôže aj pri nespavosti, nervozite a bolestiach hlavy

Stačia aj listy rajčín

Prechod medzi vonkajškom a interiérom dobre postrážia rajčiny na parapete. Proti komárom síce možno nefungujú natoľko spoľahlivo ako sieťka na okennom ráme, sú však praktickejšie a bonusovo predstavujú zdroj osvieženia aj vitamínov. Ak máte paradajky len v záhone, improvizujte: stačí dovnútra preniesť zopár listov. Mimochodom, zabudnite na mýtus, že komáre priťahuje svetlo. Zvýšený výskyt vo večerných hodinách, keď ho zažíname, skôr súvisí s tým, že ranná hygiena je dávno za nami a očista pred spánkom nás ešte len čaká. Nuž a – úprimne – skutočným hlavným lákadlom pre krvilačné potvorky nie je svit žiarovky, ale pot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #komáre #šalvia #rozmarín #eukalyptus #škorica #citrusová kôra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december