Krušpán to v posledných rokoch nemá ľahké, škodcovia a choroby ho ničia bez milosti. Čím nahradiť túto obľúbenú drevinu živých plotov?

Krušpán patrí medzi stálice našich záhrad. Je obľúbený ako solitér aj v živých plotoch či plôtikoch, ktoré opticky delia priestor v záhrade. Ľahko sa tvaruje a keď sa mu darí, niet mu čo vytknúť. Lenže v posledných rokoch útočí na krušpán nepríjemný škodca víjačka krušpánová aj hubové ochorenie spôsobené parazitickými organizmami. A to je problém.

16.01.2023 15:00
cezmína vrúbkovaná Foto:
debata

Parazit Cylindrocladium zbaví krušpán listov, húsenice víjačky zasa rastlinu úplne zničia. Zákernosť tohto pažravého škodcu spočíva v tom, že obžiera rastlinu zvnútra. Kým prídete na to, čo sa deje, krušpánu už niet pomoci. Postihnutý býva najmä rozšírený a obľúbený krušpán vždyzelený – Buxus sempervirens. Proti nepriateľom krušpánu sa dá bojovať, no sú to náročné zásahy, ktoré treba robiť opakovane a výsledok vôbec nie je istý. Preto sa čoraz viac záhradkárov rozhoduje, čím krušpán nahradiť.

Odolné dreviny ako náhrada

Nájsť rovnocennú náhradu vďačného krušpánu nie je jednoduché, ale dá sa. Vhodné sú odolné dreviny s nízkym vzrastom a drobnými listami, teda také, ktoré sa čo najviac podobajú krušpánu a môžu ho plnohodnotne zastúpiť. Taký je napríklad dráč krušpánolistý, tis trpasličieho vzrastu, tis obyčajný, cezmína vrúbkovaná, trpasličia cezmín alebo trpasličí vtáčí zob. Z nich je azda najpodobnejšia krušpánu cezmína.

ríbezľa krvavá Čítajte aj Odolný a nenáročný okrasný ker čo zažiari sólo, v skupinke aj ako súčasť živého plota. Kvitne skoro na jar a do záhrady priláka včely

Ako ich pestovať

Cezmína vrúbkovaná (na obr.) je drobnolistá a husto olistená, dá sa ľahko tvarovať. Nemá vysoké nároky, darí sa jej prakticky v každej pôde, na slnku aj v tieni. Rez znáša dobre, akurát sa treba pripraviť na jej pomalší rast. Vždyzelené dráče rastú rýchlo a možno z nich vypestovať nízke aj vysoké živé ploty. Vhodný je aj zemolez lesklý, ktorý má pružné výhonky a tvarovať sa dá aj strihaním. Pestovateľsky nie je náročný, darí sa mu vo všetkých podmienkach. Je mrazuvzdorný. Odolný a nenáročný je aj vtáčí zob, ktorý sa takisto ľahko tvaruje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #krušpán #vijačka krušpánová #cezmína #buxus #dráče #zemolez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december