Chystáte sa vybudovať v záhrade chodníky? Otázka nie je len to, odkiaľ kam povedú. Na čom ešte záleží a prečo by nemali záhradné cestičky bez príčiny meniť smer

Pri budovaní chodníkov v záhrade je okrem trasy dôležitá aj veľkosť a materiál, z ktorého sú chodníčky postavené. Úprava chodníkov, materiál, šírka, povrch a realizácia vo finále vytvoria istý dojem, ktorý by mal byť v súlade so štýlom záhrady. Pri budovaní chodníka alebo chodníkov myslíme na to, že to budú dobre viditeľné a výrazné prvky exteriéru.

17.01.2023 06:00
záhradný chodník Foto:
debata

Najdôležitejšia je praktická stránka

Každý chodník by mal mať v záhrade zmysel. Chodníky nebudujeme iba na efekt, mali by byť spojnicami medzi záhradou a domom či terasou a záhradným domčekom. Aj v sychravom a daždivom počasí by nám mali umožniť pohyb po záhrade bez zašpinenia. Preto sú vhodnými materiálmi na stavbu chodníkov štrk, drobné kamienky, drevná štiepka, dosky alebo ploché kamene. Na chodníku by sa nemalo šmýkať, preto napríklad ploché kamene striedame s miestami vysypanými štrkom.

Určíme začiatok a koniec

Výber materiálu na stavbu chodníka sa do veľkej miery odvíja od účelu cestičky. Zo záhradného domčeka do garáže by mal viesť pevný chodník, ktorý bude najmä praktický. Treba rátať s tým, že po ňom budeme možno niečo prevážať na fúriku a podobne. V okrasnej časti záhrady môžu byť chodníčky efektnejšie. Pokiaľ máme záhradu v modernom štýle, chodníky by sme mali viesť priamymi líniami. Ak je záhrada romantická, prírodná, potom volíme skôr oblúky a vzory.

živý plot Čítajte aj Najčastejšia chyba, ktorú robia ľudia pri výsadbe živého plota. Potom sa čudujú, že im rastliny hynú

Zmena smeru musí mať logiku

Jedným zo základných pravidiel pri navrhovaní chodníkov je to, že chodník by nemal zmeniť smer bez príčiny. Zmenu smeru chodníka si môže vyžiadať krík alebo fontána. Tieto prvky sa dajú do záhrady pridať aj dodatočne, aby zmena smeru chodníka pôsobila logicky. Veľmi pekne pôsobí, keď sú pri okraji chodníka vysadené prevísajúce rastliny, ktoré cestičku „zmäkčia“ a spoja s okolím. To však celkom neplatí pri moderných domoch, kde je lepšie líniu chodníka ešte zvýrazniť nízkym zostrihaným živým plotom.

Aj na farbách záleží

Najprirodzenejšie pôsobia materiály teplých farieb, ako je červená, hnedá, béžová alebo žltá. Výborne ladia najmä s vidieckym alebo stredomorským štýlom. Ku všetkým štýlom sa hodí sivá. Do moderných záhrad sú vhodné veľké dlažobné plochy a rovné línie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chodníky #záhradné cestičky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december