Potrebuje záhrada vodu, keď je zima bez snehu? A nezmrznú rastliny po poliatí, ak je teplota okolo nuly?

Žiadna súvislá snehová pokrývka, teploty okolo nuly, v južných oblastiach občas dážď, na severe z času na čas sneženie. Tak vyzerajú v posledných rokoch slovenské zimy. Mnoho záhradkárov si počas takýchto zimných mesiacoch kladie otázku, či je potrebné polievať rastliny v záhrade.

17.01.2023 15:00
polievanie v zime Foto:
debata

Vo všeobecnosti možno povedať, že pokiaľ nemrzne, polievanie záhrade prospeje. Týka sa to najmä oblastí chudobnejších na zrážky, či už dažďové alebo snehové – u nás predovšetkým na západe a juhu krajiny. Tiež je potrebné polievať v lokalitách s častým vetrom, ktorý pôdu vysušuje. No a napokon je zimné polievanie prospešné mladým rastlinám, ktoré sa potrebujú ujať.

Ako funguje zimný paradox

Hoci sú rastliny počas zimy v dormancii, teda v stave vegetačného pokoja, stále sú aktívne ich základné metabolické funkcie. A na tie je potrebná voda, ktorú si rastlina čerpá z pôdy. Ak ju tam nemá, korene vysychajú, čo je často osudné napríklad trvalkám. Mnohí záhradkári sa však boja v zime rastliny poliať, a to najmä vtedy, keď sa teploty pohybujú okolo nuly. No ak mrazy nie sú silné, obavy sú zbytočné. Zmrznutiu rastliny predídete tak, že ju polejete na začiatku dňa. V takom prípade dokonca voda pôsobí ako ochrana pred zamrznutím rastliny. Ako je to možné? Voda v pôde totiž zadržiava teplo, a tým udrží v okolí rastliny o niečo vyššiu teplotu, než má nočný vzduch. V kombinácii so zimnou ochranou to pomôže, aby rastlina nezmrzla, hoci ju v zime polievate.

ochrana zeleniny Čítajte aj Radšej mráz a kopy snehu než príjemné predjarie. Ako zabrániť poškodeniu rastlín, keď v januári nie je dosť zima

Spia, ale stále žijú

Rastliny počas vegetačného pokoja nepotrebujú toľko vody ako na jar a v lete. No predsa len ju potrebujú, preto ich niekoľkokrát mesačne výdatne polejeme aj počas zimy. Dbáme však na to, aby voda pri rastline neostala stáť, pretože to by mohlo rastlinu vážne poškodiť. V zime polievame vtedy, keď teplota nie je nižšia ako štyri stupne a nefúka. Vietor totiž vysuší väčšinu vody, ktorú rastline dodáte a v dôsledku dehydratácie môže rastlina aj vyschnúť, tak ako to vidieť na obrázku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #zima #korene #polievanie #trvalky #vegetačný pokoj
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december