Hustý vždyzelený ker čo rýchlo rastie, čistí vzduch v miestnosti a pomôže vám zbaviť sa alergickej nádchy

Je nenáročný, zaujímavý a ešte aj užitočný. Pochádza z Afriky a miesto svojho pôvodu má aj v mene. Zoznámte sa: Sparrmannia africana, u nás nazývaná lipka africká alebo aj izbová lipka. Má pekne vykrojené listy a kvety, ktoré zaujmú svojou exotickou krásou. Táto rastlina rastie rýchlo a hodí sa na miesta, kde teplota nikdy neklesne pod bod mrazu.

18.01.2023 06:00
lipka africká Foto:
debata

Izbovka, ktorú môžeme letniť

Izbová lipka je naozaj vďačný ker. Je vhodná do zimných záhrad, ale aj do svetlých predsiení, spální a na verandy. Z tohto výpočtu je jasné, že rastlina neznáša príliš teplé prostredie, kde teplota presahuje 20 stupňov. Nesvedčí jej ani priame slnko. Napriek tomu ju počas letných mesiacov môžeme vyložiť na terasu, no vždy na také miesto, kde jej neublíži slnko.

Užitočná aj pre zdravie

Tento pohľadný ker je ozdobou interiérov, kde je zároveň aj veľmi užitočný. Funguje totiž ako prirodzený zvlhčovač vzduchu, pretože odparuje veľa vody. Preto je izbová lipka mimoriadne vhodná do domácností, kde niekto trpí vysúšaním slizníc a s tým spojeným zhoršovaním alergií alebo sennej nádchy. Lipka je tiež dobrá čistička vzduchu, napríklad od cigaretového dymu alebo výparov chemických látok.

ríbezľa krvavá Čítajte aj Odolný a nenáročný okrasný ker čo zažiari sólo, v skupinke aj ako súčasť živého plota. Kvitne skoro na jar a do záhrady priláka včely

Ako sa o ňu starať

Lipka potrebuje priestranný kvetináč a približne každé štyri týždne tekuté hnojivo. Rastlinu polievame do misky, nie priamo do pôdy. Je potrebné dávať pozor, aby hlina nebola trvale premáčaná. Je to hustý vždyzelený ker, ktorý dorastá až do výšky šesť metrov, no rezom ho dokážeme v miestnosti skrotiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbovka #lipka africká #izbová lipka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december