Posilňuje imunitu, srdce aj kosti a bráni vzniku rakoviny. Nenápadná zelenina vás prekvapí účinkami podobnými cesnaku

Táto zelenina vyzerá ako obyčajná tráva, no poskytuje toľko užitočných látok, že sa jej vyrovná len máloktorý iný druh. Pažítku si ľahko vypestujete na okne aj v záhrade. Táto obľúbená vňaťová zelenina má jemne štipľavú cibuľovú (pre niekoho skôr cesnakovú) chuť aj arómu, vďaka čomu je v kuchyni vďačnou ingredienciou.

20.01.2023 06:00
pažítka Foto:
debata (1)

Prečo je taká zdravá

Pažítku pestujeme zo semien aj zo sadeníc približne od apríla. Listy zberáme počas vegetačnej sezóny tak, že ich zrežeme pri báze rastliny. Pažítka je kaloricky chudobná, no bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamíny C, E , K aj A a mnohé minerálne látky, napríklad vápnik, horčík, železo, draslík aj zinok. Je tiež bohatá na vlákninu. Z toho všetkého je jasné, že ide o veľmi zdravú zeleninu, ktorú by sme si mali klásť na tanier čo najčastejšie. Pažítka chráni naše srdce, imunitný systém, zrak, kosti aj pokožku. Zlepšuje spánok a bráni vzniku rakoviny, čo z nej robí skutočnú super potravinu porovnateľnú napríklad s cesnakom.

kostihoj Čítajte aj Pomáha liečiť kĺby, hojiť rany a tlmiť zápaly. Keď ho zapracujete do hnojiva, prospeje aj záhrade

Ako ju pestovať

Črepník s pažítkou môžete umiestniť na parapete, kde vám bude slúžiť na momentálnu konzumáciu. Pokiaľ chcete pažítku pestovať a zbierať dlhodobo, vysaďte ju na záhon. Trsy pažítky by sa mali deliť každé tri až štyri roky, najlepšie na jeseň. Ak chcete mať úžitok aj z kvetov, môžete pažítku vysadiť i na kvetinový záhon. Žiada sa vám viac cesnakovej chuti a vône? Potom vyskúšajte cesnakovú pažítku, ktorá dorastá až do výšky pol metra, no pestuje sa rovnako ako bežná pažítka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vitamíny #minerály #pažítka #vňaťová zelenina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december