Nemíňajte za drahé výživové doplnky. Silné liečivé účinky pri bežných chorobách má aj obyčajná zelenina či burina, čo vám rastie v záhrade

Rastliny, ktoré chceme využiť na liečivé účely, nesmú byť chemicky ošetrované ani rásť v znečistenom prostredí. Opatrne ich treba používať u tehotných žien a detí. Treba tiež pamätať na to, že často ani tie najmocnejšie prírodné prípravky nedokážu vyliečiť chorobu a vtedy netreba otáľať s návštevou lekára.

21.01.2023 06:00
harmanček Foto:
debata

Keď potrebujete uvoľnenie

V ťažkom a stresujúcom období pomôže harmančekový čaj. Dobré je piť ho najmä pred spaním, pretože uvoľňuje a umožní vám načerpať sily počas hlbokého a nerušeného spánku. Harmanček pomáha aj vtedy, keď sa prejete. Najlepšie je zbierať čerstvé kvety hneď po rozkvitnutí. Naopak, ak potrebujete povzbudenie a osvieženie, siahnite po mäte. Je známa ako stimulant, no pomáha aj pri prechladnutí alebo pálení záhy. Môžete použiť jej lístky alebo celé mladé výhonky.

Ústna voda z prírody

Tinktúra z materinej dúšky je výbornou ústnou vodou a zmierňuje ťažkosti zapríčinené aftami a zápalom ďasien. Materinu dúšku zbierame pred rozkvitnutím. Pri menštruačných problémoch a dne pomáha petržlen. Obsahuje veľa vitamínu C, vďaka čomu zvyšuje schopnosť tela prijímať železo. Preto je vhodný pri chudokrvnosti. Žutím petržlenových lístkov sa zbavíte zápachu z úst.

pažítka Čítajte aj Posilňuje imunitu, srdce aj kosti a bráni vzniku rakoviny. Nenápadná zelenina vás prekvapí účinkami podobnými cesnaku

Všeliek v ríši rastlín

Napriek jeho charakteristickému zápachu naň nedáme dopustiť. Cesnak s medom utíši bolesť hrdla a uľahčí vykašliavanie. Zmierňuje problémy s trávením, znižuje hladinu cukru v krvi aj krvný tlak, má antiseptické účinky na pečeň. Pri aplikácii zvonka zmierňuje ťažkosti po poštípaní hmyzom či výronoch.

Aj púpava pomáha

Listy púpavy pomáhajú pri liečbe zápalu močových ciest a pôsobia močopudne. Šípky zasa majú vysoký obsah vitamínu C. Dá sa z nich vyrobiť chutný osviežujúci sirup a v zmesi s inými liečivými rastlinami potláčajú nepríjemné chute niektorých bylín. Šípkový čaj je jednotkou pri liečbe prechladnutí a ochorení horných dýchacích ciest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #liečivé rastliny #cesnak #mäta #harmanček #šípky #materina dúška
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december