Blíži sa termín rezu okrasných listnáčov. Kedy a ako rezať, aby ste zo stromu neurobili placku?

Dekoratívne stromy guľovitého tvaru sa zo svojej podstaty málokedy vyšplhajú nad niekoľko metrov. Práve preto treba dať pozor na ich prípadnú rozpínavosť do šírky. Ako placky nevyzerajú príliš pekne a takýto defekt znižuje funkčnú aj botanickú kvalitu vegetácie.

21.01.2023 15:00
okrasné listnáče Foto:
debata (1)

Skracovanie znášajú dobre

Vrúbľovanie v špecializovaných škôlkach cielene vedie práve ku kompaktnosti a uspokojivej plnosti korún ozdobných guľovitých stromov na vysokom kmienku. Poskytujú tieň, ale pritom neuberajú zóne z prehľadnosti. Pre orez sa rozhodujte aj podľa konkrétneho stavu a externých faktorov: veku dreviny, podmienok na stanovišti, pestovateľskej anamnézy. Prednosťou väčšiny stromov s guľovitou korunou je, že dobre znášajú skracovanie a spoľahlivo tvoria nové výhonky. Radikálny orez stačí vykonať každé tri roky. Hlavné vetvy skracujte mierne šikmo, a to tesne nad postranným spiacim očkom. Horná hrana rezu sa má nachádzať presne na úrovni špičky púčika. Ak je pod ním, neposkytuje mu ochranu, zatiaľ čo pridlhý pahýľ bez živín je náchylný podľahnúť infekcii.

lipka africká Čítajte aj Hustý vždyzelený ker čo rýchlo rastie, čistí vzduch v miestnosti a pomôže vám zbaviť sa alergickej nádchy

Mráz je pri reze tabu

V našich končinách sa v tomto segmente azda najčastejšie stretnete s guľovitým javorom mliečnym Globosum, zakrpateným jaseňom štíhlym či katalpou bigóniovitou Nana. Najvhodnejším obdobím na radikálny omladzovací rez tesne nad miestom nasadenia koruny (asi 20 centimetrov) je pokročilá zima – február a marec. Radšej sa však zoznámte so špecifikami jednotlivých druhov. Všeobecne platí, že v daný čas nesmie mrznúť. Absolútnym tabu je chlad od mínus piatich stupňov Celzia nadol.

Nepremeškajte správny termín

Porovnateľne neblahé následky môže mať premeškanie prípustného termínu. Dreviny, ktoré ožívajú extrémne skoro, radšej upravte na sklonku jesene. Včasná jar, keď sa už začali revitalizačné procesy, napríklad nevyhovuje spomenutému guľovitému javoru mliečnemu (Acer platanoides Globosum). Kríkovitá pomaly rastúca odroda predpestovaná na kmienku s výškou čosi nad dva metre stojí približne 150 eur. Popularita vyplýva aj z toho, že tento strom takmer vôbec netreba skracovať: geometrickú podobu si udržiava sám. Vyznačuje sa veľmi pravidelnou korunou, sýto zelenými veľkými lesklými laločnatými listami sfarbujúcimi sa na jeseň dožlta, mimoriadnou odolnosťou na znečistenie prostredia a mrazuvzdornosťou až do mínus 34 stupňov.

ríbezľa krvavá Čítajte aj Odolný a nenáročný okrasný ker čo zažiari sólo, v skupinke aj ako súčasť živého plota. Kvitne skoro na jar a do záhrady priláka včely

Zlý rez je pozvánka pre škodcov

Priebežné udržiavacie presvetlenie sa týka suchých, smerom dnu vrastajúcich, prerastených, napadnutých, nalomených a konkurenčných haluzí. Jednoduché pravidlo znie: mohutnosť upravte na takú, aká vám aktuálne vyhovuje. V tomto prípade zvoľte obdobie od polovice augusta do konca septembra. Bez ohľadu na rozsah a termín zákroku vždy používajte čisté a maximálne ostré náradie: pílku alebo ručné či pákové nožnice. Zoženiete ich v intenciách 25 eur. Rozstrapkanie organickej hmoty predlžuje čas potrebný na regeneráciu dreviny a je pozvánkou pre choroby a škodcov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Stromy #dreviny #rez #listnáč
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december