Máte v záhrade prázdne, hluché miesta? Premeňte ich na top zóny! Poradíme, ako na to a čím prekryť holú pôdu

Hneď skorá jar je obdobím, keď sa niektoré rastliny dramaticky menia a mení sa tým zároveň vzhľad záhrady. Krásny efekt vytvára najmä olistená zeleň. Lístie má rôzne farby a odtiene, od žltej, červenej či bordovej cez zelenú až po sivú Žiarivé odtiene dekoratívnych rastlín dokážu zmeniť záhradu na nepoznanie.

22.01.2023 06:00
kokorík Foto:
debata

Keď chcete pokryť holú pôdu na nie príliš peknom mieste, koberec z listov je na tento účel ako stvorený. Počas skorej jari pekne ukáže jemné zelené perovité lístie maku východného. Keď ho počas leta už nebude vidno, môžete ho nahradiť penstemonom. Pivonka bielokvetá má nápadné červené listy, mimoriadne pekne vyzerajú listy odrody Madame Gaudichau v burgundskej červenej.

tieňomilné rastliny Čítajte aj Ktoré rastliny porastú aj pod stromami? Výber je obmedzený, ale rozhodne nie chudobný. Jedna vec je vždy dôležitá

Listy ako čokoláda

O niečo neskôr sa objavuje kokorík (na obr.), ktorý sa ukáže v plnej kráse so svojimi klenutými stonkami a žiarivobielymi kvietkami. Kultivar Beth's Burg má mladé listy vo farbe čokolády. Vhodnými rastlinami s peknými listami sú aj krpčiarky. Listy majú tvar srdca a kvietky sú naozaj rozkošné. Krásny listový koberec vytvoria brunery so svojimi striebristými listami. Rôzne kultivary rozjasnia záhradu striebristými, krémovými aj zelenými odtieňmi. Sú vhodné aj do tieňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #lístie #zeleň #kokorík #brunera
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december